kombinatoryka
zaczyna_kombinarykę: Ile jest liczb czterocyfrowych, w których zapisie cyfry tworzą ciąg niemalejący
odp 495
21 lut 07:00
Frost: Czyli rosnący, stały bądź kombinacje typu 2223
1) stały − 9 sposobów (1111,2222...)
2) rosnący składający się z różnych liczb.
0 na pewno nie może wystąpić bo wtedy ciąg byłby z góry nie niemalejący. Więc wybieramy z 9
cyfr 4 i z 4 wybranych cyfr możemy ułożyć tylko jeden ciąg rosnący ( sprawdź)
3) Kombinacje; wyróżniamy kilka sytuacji
a) dwie liczby powtarzające się i 2 różne
b) 3 liczby powtarzające się i 1 różna
c) 2 pary liczb
ad a.
| | | |
Losujemy z 9 liczb 1 która będzie występowała 2 razy | =9 oraz z pozostałych 8 losujemy 2 |
| | |
odp a = 9*28=252
| | | |
ad b. losujemy liczbę która będzie występować 3 razy | =9 oraz 1 która będzie występować |
| | |
odp b =8*9=72
ad c.
| | | |
losujemy z 9 liczb 2 które będą występować po dwa razy | =36 |
| | |
odp c=36
ODP: 9+126++252+72+36=495
21 lut 10:46
PW: 
oprócz nazewnictwa w 3. (słowo "kombinacje" ma ściśle określone znaczenie, tu mamy do
czynienia z pewnymi wariacjami z powtórzeniami). Nie można mówić "kombinacje typu 2223".
21 lut 12:03