porzadek
Saris: W zbiorze C mamy relacje:
zRw ⇔ (Imz=0 ∧ Rez>Rew)
mam wykazac ze R jest relacja porzadku i zbadac czy linioqwego.
No to nie jest zwrotna od razu widac. Tylko ze wedlug mnie nie jest asymetryczna tez. Np dla
z=5 w=4
z zRw nie wynika ~wRz bo 0≠0 to falsz.
Cos zle robie czy rzeczywiscie R w ogole nie jest porzadkiem?
21 lut 03:31
Gray: Przecież, jeżeli zRw to Rez>Rew, czyli nie jest prawdą, że Rew>Rez. Zatem w nie jest w relacji
R z z. Więc jest OK.
21 lut 10:05
Saris: ale jest jeszcze warunek Imw=0, a jeśli Imw=0 to ~(Imw=0) ⇔ Imw≠0, a to może być nie prawda,
dla takich w których Imw=0.
Mam racje?
21 lut 12:04
Saris: .
21 lut 12:36
Saris: Dobra już rozumiem. Jeśli zachodzi zRw to ma nie zachodzić wRz
Jednak logicznie jest tak udowodnić?
zRw ⇒ ~wRz
Imz=0 ∧ Rez>Rew ⇒ Imw≠0 ⋀ Rew≤Rez
i tu jest ten mój problem.
21 lut 12:59
Saris: boże

Jak to logicznie udowdonić?*
21 lut 12:59
Saris: No dobra, ale idąc dalej. Przechodniość okazała się prawdziwa, spójność już nie. Zatem jest to
porządek silny częściowy, ale nie liniowy. Dobrze?
Druga część zadania to wyznaczyć zbiór majorant i minorant oraz kresy (górny, dolny) oraz
najdłuższy łańcuch zbioru D={0,1+2i,−1+i,3}.
Wyszło mi tak:
minoranty: {3}
majoranty: {∅}
kres górny: {∅}
kres dolny: {3}
Łańcuch {3, −1+i, 0}
Dobrze?
21 lut 13:09
Saris: Gray jestes?
Plus mam takie pytanko. Kiedy pierscien ma dzielniki zera? Jesli dzielniki zera to takie
x,y∊X\{0}, że xy=0. Jak to jest możliwe.
21 lut 14:39
Saris: .
21 lut 17:36