z logarytmem
jaaaaa: jak wyprowadzić x? tylko bardzo proszę − krok po kroku
| | 0,059 | | x * 28 | |
0,04 = |
| log |
| |
| | 5 | | 2,5*10−3 | |
21 lut 00:00
Qulka: czyżby chemia
21 lut 00:00
jaaaaa: chemia

ale problem matematyczny
21 lut 00:01
Qulka: pozbywamy się tego sprzed log czyli mnożymy razy pięć o dzielimy przez 0,059
| 0,04•5 | | x•28 | |
| = log |
| |
| 0,059 | | 2,5•10−3 | |
21 lut 00:03
razor: nie chce mi się przepisywać cyferek
a = b*log(x*c)
x = e
a/b−logc
21 lut 00:04
Qulka: widzę

to 0.059 jest charakterystyczne
21 lut 00:04
razor: chyba że to logarytm dziesiętny to wtedy x = 10a/b−logc
21 lut 00:05
Qulka: razor

to log dziesiętny i chyba obliczanie SEM albo inna elektrochemia

3,38983 = log (ten ułamek )
10
3,3898 = ułamek
21 lut 00:09
Qulka:
2453,7511•0,0025 = 256x
x= 0,023962
21 lut 00:12
Qulka: i jakaś reakcja pewnie manganu
21 lut 00:18
jaaaaa: dziękuję za pomoc razor

co prawda x=10
a/b−logc ale to z tymi wcześniejszymi przekształceniami miałam problem
21 lut 00:19
jaaaaa: dziękuję Qulka
21 lut 00:20
Qulka: w chemii wystarczy w zadankach laboratoryjna dokładność
21 lut 00:23
jaaaaa: haha Qulka dokładnie! potencjał redoks przykład z manganem
21 lut 00:24
Qulka:
21 lut 00:25