prawdopodobieństwo warunkowe
xyz: Wykaż, że jeśli A, B ⊂ Ω, P(A) = 0,8 i P(B) = 0,6, to P(A|B) ≥ 23.
Proszę o pomoc
20 lut 22:39
Qulka:
P(AnB) ≥P(A) +P(B) − 1
P(AnB) ≥0,4
| | P(AnB) | |
P(A|B) = |
| ≥0,4/0,6 |
| | P(B) | |
P(AnB)≥2/3
20 lut 22:49
xyz: Dziękuję za pomoc, chciałabym tylko wiedzieć dlaczego w pierwszej nierówności odejmujemy 1
20 lut 22:56
Qulka: bo A wraz z B mogą zajmować całe Ω a P(Ω)=1 więc cała nadwyżka idzie już na część wspólną
20 lut 23:00
xyz: teraz rozumiem, dzięki jeszcze raz
20 lut 23:09
pigor: ..., czyli ...

bo z własności prawdopodobieństwa
A,B ⊂Ω ⇒ AUB⊂Ω ⇒ P(AUB) ≤ P(Ω) ⇔ P(A)+P(B)−P(A∩B) ≤ 1 ⇔
⇔
P(A∩B) ≥ P(A)+P(B)−1 , no to dalej / : P(B) ⇒
| | P(A∩B) | | P(A) | | 1 | |
⇒ |
| ≥ |
| +1− |
| = |
| | P(B) | | P(B) | | P(B) | |
| | 0,8 | | 1 | | 4 | | 3 | | 5 | |
= |
| +1− |
| = |
| + |
| − |
| = 23. ...  |
| | 0,6 | | 0,6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
21 lut 02:30