...
nowy: Witam znowu ja

Mam rozwiązać coś takiego.
| | 1 | |
Wyznacz największą wartość funkcji f(x)= |
| (1+cos2x) |
| | 6 | |
20 lut 22:24
ICSP: Skoro cosx jest liczbą z przedziału [−1 . 1] to jego kwadrat również jest liczbą z przedziału
[−1 . 1]
Zatem największa wartość zostanie przyjęta dla cos2x = 1
20 lut 22:26
ICSP: przyjęta gdy cos2x = 1
20 lut 22:27
nowy: Kurcze zle przepisałem.
20 lut 22:27
yolex: cosx∊[−1;1] to kwadrat ∊[0,1], czyli 3*kwadrat∊[0,3].
0≤3cos2x≤3. Dodajesz do wszystkich stron1 i masz 1≤3cos2x+1≤4. Potem każdą ze stron dzielisz
przez 6 i...
20 lut 23:10