prawdopodobieństwo doświadczenia losowe wieloetapowe
xxx: Strzelec trafia do tarczy z prawdopodobieństwem 0,7. Ma 4 naboje. Postanowił strzelać do
pierwszego trafienia lub do wyczerpanie nabojów. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
strzelec trafi do tarczy.
Próbowałam rozwiązać metodą drzewka ale nie wychodzi mi.
Wynik powinien być równy 0,9919
Z góry dziękuję za pomoc
20 lut 22:17
prosiak: zastosuj zdarzenie przeciwne tzn nie trafi ani razu w 4 strzałach
20 lut 22:19
Prosiak: zastosuj zdarzenie przeciwne tzn nie trafi ani razu w 4 strzałach
20 lut 22:19
xxx: a czy to nie będzie to "do wyczerpanie nabojów"?
20 lut 22:24
xxx: wynik rzeczywiście się zgadza, ale niestety nie rozumiem dlaczego w ten sposób, mógłby ktoś
wyjaśnić?
20 lut 22:29
Mila:

Zamiast liczyć :
0,7+0,3*0,7+0,3*0,3*0,7+0,3*0,3,*0,3*0,7=0,7+0,21+0,063+0,0189=0,9919
Liczysz prawd. zdarzenia przeciwnego:
P(N)=0,3
4=0,0081
P(T)=1−0,0081=0,9919
20 lut 22:48
xyz: Dziękuję
20 lut 23:00
Mila:
20 lut 23:11