....
nowy: Wyznacz wzór ogólny nieskonczonego ciagu geometrycznego jesli suma jego wyrazow jest równa
16/3 a suma kwadratów jego wyrazów jest równa 256/15
Mam problem z zapisaniem sumy kwadratów...
20 lut 21:00
Gray: | | 256 | |
a2+(aq)2+(aq2)2+...= |
| |
| | 15 | |
20 lut 21:02
20 lut 21:07
Gray: Dobrze, o ile Q=q.
20 lut 21:10
nowy: Tak,zle napisałem.
Dzięki, z resztą sobie już poradze
20 lut 21:13
Gray: Pamiętaj, że |q|<1. Może się przydać.
20 lut 21:15
nowy: Dobra, wyszło mi.
a1=4 q=0,25
Wynik się zgadza.
20 lut 21:21