Pole obszaru
Petrus: Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem. W ogóle nie wiem jak się za to zabrać

Obliczyć pole obszaru zawartego między wykresami funkcji f(x)=x
2+1 i g(x)=2x+1
20 lut 20:46
Qulka:

całka (górna − dolna) w zakresie od 0 do 2
∫2x+1−x
2−1 dx = ∫2x−x
2 dx
20 lut 20:49
Mila:
f(x)=x2+1
g(x)=2x+1
x
2+1=2x+1
x
2−2x=0
x(x−2)=0
x=0 lub x=2
| | 1 | | 1 | |
P=0∫2(2x+1−x2−1)dx=0∫2(2x−x2) dx=[ |
| *2x2− |
| x3]02= |
| | 2 | | 3 | |
dalej poradzisz sobie?
20 lut 20:54
Petrus: Czyli najpierw wyznaczam miejsca zerowe i rysuje wykres. Ok.
"Całka(górna − dolna)" − masz na myśli całkę oznaczoną?
I dlaczego akurat od 0 do 2?
20 lut 20:56
Qulka: mam na myśli funkcje... od wzoru tej co jest wyżej odejmujesz tą co jest niżej
20 lut 20:58
Qulka: bo w x= 0 i w 2 się przecinają funkcje
20 lut 20:59
Petrus: Dzięki za pomoc, po prostu nie wiedziałem od jakiej strony się za to zabrać bo nie miałem
materiałów z tego
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | |
=( |
| * 2 * 22 − |
| * 23) − ( |
| * 2 * 02 − |
| * 03) = − |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Prawidłowo?
20 lut 21:06
20 lut 21:09
Qulka: 4− 8/3 =4/3 =
20 lut 21:12
Petrus: Okej, głupi błąd

Ale już rozumiem, dziękuję za pomoc!
20 lut 21:13
Mila:
20 lut 22:03