1
Adam: całka podwójna: ∫∫xe
ydxdy ogr. krzywymi y=0 y=x, y=2−x jaka krzywa ogranicza z góry,
a która z dołu ?
20 lut 20:44
Gray:

y=x ← różowe
y=2−x ← zielone
y=0 ← niebieskie
Wnioski nasuwają się same.
20 lut 20:46
Gray: Zamień na całkę iterowaną:
∫[0,1] ∫[y,2−y]xey dxdy
20 lut 20:48
Adam: ok, tylko nie będzie tutaj obszarów D1 i D2 gdzie D1 jest od [0,1] i [x,2−y] i D2 [0,3] i [0,x]
20 lut 20:57
Adam: up
20 lut 21:07
Gray: Nie.
20 lut 21:11
20 lut 21:26
Gray: Ten przykład z linku też można rozwiązać bez dzielenie na dwa. To powyższe z kolei też możesz
podzielić na dwa (ale nie tak jak napisałeś). Ja pokazałem jak policzyć bez dzielenia. Mniej
liczenia. Masz wybór.
20 lut 21:31
Gray: Chcąc liczyć na dwie całki, musisz zrobić tak:
I1= ∫[0,1] ∫[0,x]xeydydx
I2=∫[1,2] ∫[0,2−x]xeydydx
Twoja całka to I1+I2.
20 lut 21:34
Adam: A jakby było z podzieleniem na dwa obszary ?

Bo nie rozumiem tego twojego zapisu ∫[y,2−y]
∫[0,1] to wiem, że to przedział x
20 lut 21:35
Adam: Rozumiem, ale nadal nie czaje tego zapisu ∫[y,2−y]
20 lut 21:38
Gray: Zwróć uwagę na zamianę kolejności całkowania dxdy i dydx.
W tym moim pierwszym wpisie, najpierw ustaliłem jak zmienia się y: od 0 do 1, potem, dla
ustalonego y, jak zmienia się x: od y do 2−y. Stąd te przedziały.
Obróć głowę o 90o, aby to zobaczyć.
20 lut 21:44
Adam: Ciężko mi to złapać, szkoda bo szybciej się liczy
20 lut 21:49
Gray: Czego dokładnie nie możesz złapać? Jak zmienia się y w obrębie całego trójkąta?
Patrzysz na poziome proste przecinające trójkąt. Od 0 do 1, tak?
20 lut 22:28