równania i nierówności
kasia: Prosze o pomoc
8x=
x2wyliczyłam że x=8 czy dobrze? Ale z reszta nie daje rady rady
b)
5−xx−1=
23
c)2x(3x−9)=0
e) 2−x≤2x−1⊂−x−5
f)
√3x−
√3⊃3x
g) 3(x−1) x−2 x−6
−−−−−−−− − −−−−−−− = −−−−−−−
5 2 10
h) Ix+2I=3
i) Ix+1I⊂−1
j) Ix−8I⊃−4
k) I−x+1I≤−6
l) I4x+3I⊃7
ł) IIx+3I−2I≥1
Zapisz bez wartości bezwzględnej:
a) I
√3−
√5=
b) I3−
√2=
c) 2I
√2−
√3I=I
√3−2
√3I=
Nie potrafiłam wstawic znaków większości i mniejszości więc tam jest cos podobnego.
Proszę mi to wytłumaczyć.
20 lut 20:01
Qulka:
a) x=4
b) x=17/5
c) x=0 lub x=3
a dalej to ciężko wyzuć co miałaś na myśli

h)x=1 lub x=−5
21 lut 02:51
yolex: znaki mniejszości i większości są na klawiaturze.
21 lut 08:52
Janek191::
Np.
x*x = 8*2
x
2 = 16
x − 16 = 9
( x + 4)*( x − 4) = 0
x = − 4 lub x = 4
==============
h)
I x + 2 I = 3
x + 2 = − 3 lub x + 2 = 3
x = − 3 − 2 lub x = 3 − 2
x = − 5 lub x = 1
==================
j)
I x − 8 I > − 4
x ∊ ℛ bo I a I ≥ 0 dla dowolnej liczby a ∊ℛ
====
21 lut 10:42