Wyrażenie
Nell: Wyrażenie: 1/a+ 1/b : 1/a − 1/b, gdzie a≠0, b≠0 i a≠b można przekształcić do postaci?
1/a+ 1/b − to jest w liczniku
1/a − 1/b − to w mianowniku
20 lut 19:57
20 lut 19:59
Nell: nie ma takiej odpowiedzi właśnie
20 lut 20:01
Nell: A. −1
B. a+b/a−b
C − (a+b/a−b)
D. a−b/a+b
20 lut 20:04
Qulka: C
20 lut 20:09
pigor: ..., to jest właśnie C, , bo :
| 1a+1b | | ab | | b+a | |
| * |
| = |
| = |
| 1a−1b | | ab | | b−a | |
| | a+b | | a+b | |
= |
| = − |
| odp. C. . ...  |
| | −(a−b) | | a−b | |
20 lut 20:09
Nell: achh racja! dzięki
20 lut 20:19