proszę o rozwiązanie
Michał: wyznacz te wartości parametru p dla których równanie
I x + 16 I = p3 − 12 p ma dwa rozwiązania których iloczyn jest liczbą ujemną.
wynik to p ∊ ( 4, +∞)
ja rozpocząłem tak p3 −12 > 0 i
p3 − 12p − 16 > 0 natomiast tą nierówność obliczyłem pochodną
f,(p) = 3p2 − 12 > 0
p2 = 4 ⇒ p = 2 V p = −2
p ∊ (−2 , 2)
iloczyn 2*(−2) = −4 nie wiem jak dojść do wyniku
20 lut 19:53
pigor: ..., wyznacz te wartości parametru p dla których równanie
|x+16|=p3−12p ma dwa rozwiązania których iloczyn jest liczbą ujemną.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
warunki zadania spełnia nierówność
p3−12p >16 , czyli
prosta
y=p3−12p || do osi Ox przecina wykres funkcji
y=|x+16|
w punktach o odciętych x ± (różnych znaków, czyli x
1x
2<0), a więc dla
wartości p takich, że
p3−12p >16 ⇔ p
3−12p−16 >0 ⇔
⇔ p
3+2p
2−2p
2−4p−8p−16 >0 ⇔ p
2(p+2)−2p(p+2)−8(p+2) >0 ⇔
⇔ (p+2)(p
2−2p−8) >0 ⇔ (p+2)(p+2)(p−4) >0 ⇔
(p+2)2(p−4) >0 ⇔
⇔ p−4 >0 ⇔
p >4 ⇔
p∊(4;+∞). ...
20 lut 20:22
Michał: dziękuję bardzo
20 lut 21:50
nowy: Tak z ciekawości popatrzyłem na to zadanie i mam pytanie dlaczego warunki zadania spełnia
p3 −12p>16 ?
20 lut 22:15
pigor: .., narysuj sobie wykres lewej strony nierówności y= |x+16| i jak go
już będziesz miał to czytaj uważnie raz, drugi raz, ...treść zadania i moje
"wypociny" , bo tam masz już odpowiedzi na swoje pytanie. ...
20 lut 22:41