ciąg geometryczny
Lidka: Dany jest ciąg, którego wyraz ogólny opisany jest wzorem an = 4n − 1. Ciąg ten jest:
1. ciągiem arytmetycznym o różnicy 4
2. ciągiem geometrycznym o ilorazie 4
3. ciągiem arytmetycznym o różnicy 1
4. nie jest ciągiem geometrycznym ani arytmetycznym
20 lut 19:44
Qulka: a
20 lut 19:45
Janek191::
an = 4 n − 1
więc
an+1 = 4*( n + 1) − 1 = 4 n + 4 − 1 = 4 n + 3
więc
an+1 − an = 4n + 3 − ( 4 n − 1) = 4 = r
Odp. a)
21 lut 10:59
qwerty: jak masz takie zadania zwiazane z typu czy dany jest ciag taki itd. to wystarczy podlozyc pod
wzor
21 lut 12:46