oszacowac dokladnosc przzyblizenia
kaes: Oszacować dokładność przybliżenia ex2 ~1+x2 dla x [−1/2,1/4]
może ktoś pomoc?
20 lut 19:27
Gray: Wzór Taylora dla f(x)=e
x2 w otoczeniu punktu x
0=0 pozwala napisać:
| | f"(0) | | f'''(c) | |
ex2 = f(0) + f'(0)x + |
| x2 + |
| x3, gdzie c leży między 0 a x. |
| | 2 | | 6 | |
Ponieważ:
f'(x)=2xe
x2
f''(x) = 2e
x2 + 4x
2e
x2
f'''(x)=12xe
x2 + 8x
3e
x2
zatem
| | 12cec2 + 8c3ec2 | |
ex2 = e0 + x2 + |
| x3 = 1+x2 + błąd, |
| | 6 | |
gdzie
| | 12cec2 + 8c3ec2 | | 4 | |
|błąd| = | |
| x3| ≤ (2|c|ec2 + |
| |c|3ec2)|x|3≤ |
| | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
≤ ... największe dla c= |
| .... ≤ (e1/4 + |
| e1/4) |
| ≈0,18725 |
| | 2 | | 6 | | 8 | |
Mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłem.
21 lut 11:26
kaes: a dlaczego to c ma sie rownac 1/2 ?
21 lut 12:32
kaes: a pokazałbyś też jak to zrobić na : cosx≈1−(x2/2)+(x4/24)
21 lut 12:35