Lista jednokierunkowa.
Mikołaj: Lista jednokierunkowa.
Wiem,że to forum matematyczne, ale na pewno są też tutaj informatycy i tych prosiłbym
o pomoc. Nie do końca czuję wskaźniki i mam problem z zadaniami z list.
Czy ktoś mógłby mnie nakierować jak zrobić takie zadanie?
Ogólnie mam jakieś podstawy i przedstawię swój pomysł na rozwiązanie, jeśli tylko
ktoś napisze, że jest w stanie pomóc

Dana jest lista liniowa jednokierunkowa o adresie pierwszego elementu h zawierająca liczby
całkowite o niepowtarzających się wartościach.
Podaj algorytm usuwający element zawierający wartość x podaną przez użytkownika.
20 lut 18:35
20 lut 18:44
Saris: no to zapewne masz dana jakas strukture z polami wartosci i przejscia dalej.
no to zrob funkcje o 2 argumentach node *&h, int x − gdzie node to jest ta twoja struktura
budujaca listę wejściową , h wskaźnik na 1 element. Przekazujemy przez referencje, bo chcesz
coś usunąć i mieć nową listę poza funkcją. x to wartosc usuwana. Wczesniej zrob sobie funkcje
usun gdzie podajesz po prostu x i wywulujesz w niej tą która usuwa wlasnie od tego x'a).
No funkcja główna wygląda tak, że poruszasz się po tej liście i porównujesz wartość x z
wartością wagonika, na który patrzysz, jak są równe to usuwasz. I teraz masz kilka opcji, bo
żeby coś usunąć w liście jednokierunkowej musisz mieć wskazanie na wcześniejszy wagonik, żeby
go móc przepiąć dalej. Mianowicie, stworzenie wartownika na początku, i iterowanie się po
jakimś znaczniku p−>next, że element, na który patrzysz jest za elementem na który wskazuje
znacznik p. (to jest tylko przykładowa nazwa) albo robisz 2 znaczniki jeden za drugim
iterujesz się oboma naraz, ale tu musisz wyifować sytuację na początku, bo nie wiadomo czy ten
wcześniejszy np nie wskazuje już na dobrą wartośc, także polecam raczej wartownika.
Uwagi: nie przekroczyć listy przesuwając się po niej, jak usuwasz element pierwszy musisz
przepiąć wskaźnik h albo stworzyć jakiś tymczasowy, który trzyma początek listy, w ogóle to na
początku sprawdzić czy lista nie jest pusta.
Trochę na szybko pisałem, więc może być chaotyczne.
20 lut 18:55
Mikołaj: Dzięki
jakubs za linka. Oczywiście korzystam z tej strony przy nauce

Zadanie jest bardzo podobne, tylko nie wiem co w moim przypadku dać w pętli while,
jak ją zapisać...
Nie potrafię zapisać jak dojść do poprzednika elementu o wartości x.
20 lut 18:58
Mikołaj: Dziękuję Saris. Postaram się zrozumieć, ale czuję, że najpierw będę musiał sięgnąć do
lektury, bo kilka zwrotów było dla mnie nieznanych, np. lista z wartownikiem.
Kolega przesłał mi takie rozwiązanie:
p=h;
if (h−>dane == x)
{
h = h−>nast;
delete p;
}
else
{
w = h−>nast;
while (w != NULL AND w−>dane != x)
{
w = w−>nast;
p = p−>nast;
}
if ( w != NULL)
{
p−>nast = w−>nast;
delete w;
}
}
20 lut 19:13
Mikołaj: I szczerze powiedziawszy nie rozumiem tego rozwiązania.
Saris, według Ciebie jest ono poprawne?
20 lut 19:21
Dziadek Mróz:
Mówisz o liście list<int>? Czy własnej zdefiniowanej?
20 lut 19:28
Mikołaj: Nie rozumiem pytania

Słabo znam się na listach...dla mnie jest to po prostu
zwykła lista jednokierunkowa.
20 lut 19:35
20 lut 19:37
Saris: dobrze. W sumie to jest dość klarowne, ja trochę pogmatwałem, bo myślałem, o usuwaniu
niewiadomej liczby elementów.
Działa to tak:
tworzysz wskaźnik, który wskazuje tam gdzie h. Jeśli już pierwszy element to ten szukany
przesuwasz wskaźnik h dalej i usuwasz p (który wskazuje tam gdzie wczesniej był h − tj. 1
element) i koniec.
Jeśli to nie szukany element to tworzysz w i przypinasz go za h. Tak, więc teraz masz kolejno
wskazania p i na następny element w. Jeśli w nie wskazuje na koniec listy i w nie jest
szukanym elementem przesuwasz te wskaźniki, aż któryś warunek zacznie być false. po wyjściu z
pętli sprawdzasz czy to nie koniec listy, jeśli nie to znaczy, że znalazłeś element do
usunięcia (w na niego wskazuje) p przepinasz za w, a w usuwasz. koniec
brakuje return; na końcu i inicjalizacji, chyba, że masz wyżej.
i dopisz sobie na początku if(!h) return; (lub if(h==NULL) return; (sprawdzisz czy lista jest
pusta i wyjdziesz od razu jeśli jest)
bo w sumie jak rozumiem, masz tylko usunąć element bez zwracania? Także funkcją jest typu void
tylko pamiętaj o referencji, bo tak to usuniesz tylko kopię elementu w funkcji, a poza nią
lista będzie nie zmieniona.
20 lut 19:45
Mikołaj: Dzięki Saris jeszcze raz. Bardzo mi pomogło Twoje wyjaśnienie. Jeszcze nie wszystko
rozumiem tak jakbym chciał, ale z czasem może będzie lepiej
20 lut 20:31
asdf:
lecisz po liscie jesli aktualny−>next−>id == x, to aktualny−>next = aktualny−>next−>next i
dalej bajeruejsz z przypadkami, polecam nie korzystac z gotowcow, jest troche z tym łamigówek
przy innych strukturach i nie jest to takie proste

Ale fajnie sie przy tym idzie rozwinąć
i ogarnąć temat programowania.
21 lut 18:26
Dziadek Mróz:
A no, tylko pamiętać trza o zwalnianiu pamięci
21 lut 19:24
Mikołaj: Intuicyjnie to złapałem (chyba)

Teraz mam usunąć element przed elementem zawierającym wartość x.
Gdyby ktoś sprawdził poprawność byłbym mega wdzięczny

Zakładam, że lista ma co najmniej dwa elementy.
p = h−>nast
if ( p−>dane ==x)
{
h = h−>nast;
delete p;
}
else
{
w=h;
z=p−>nast;
while ( z != NULL AND z−>nast != x)
{
z = z −> nast;
p = p −> nast;
w = w −> nast;
}
if (z != NULL)
{
w −>nast = p−>nast;
delete p;
}
}
21 lut 20:14
Trivial: Uruchamiasz w ogóle te programy, czy tak sobie piszesz?
21 lut 20:20
asdf: najprosciej:
while(p−>next−>next−>id != x) {
p=p−>next;
}
d = p;
k = p−>next;
d−>next = k−>next;
delete p−>next;
przetestuj to, tak z glowy.
21 lut 20:25
Mikołaj: Na razie tylko piszę sobie na kartce taki pseudokod...
Dlaczego nie uruchamiam? Bo w poniedziałek muszę to zaliczyć, a jeszcze nigdy
nie uruchamiałem listy i pewnie trochę czasu by mi to zajęło.
W przyszłym tygodniu na spokojnie sobie zobaczę czy te programy działają w realu, teraz
po prostu nie zdążę.
21 lut 20:26
Trivial:
Napisałem kiedyś program do sprawdzania wycieków pamięci w prostych programach. Można sprawdzić
czy wszystko jest dobrze usuwane. Jeśli chcesz mogę podesłać.
21 lut 20:26
Trivial: Przecież z uruchamianiem jest prościej. Sam sobie utrudniasz.
21 lut 20:27
asdf: ogarnij listy, bez zrozumienia tego nie da się programować

są gotowe "biblioteki", ale
dobrze jest rozumieć czemu to tak działa, powodzenia.
21 lut 20:32
Saris: nie rozpatrujesz sytuacji kiedy musisz usunąć 1 element, chyba, że p wskazuje na wartownika
wtedy to jest ok + jak nie będzie elementu do usunięcia "wpadniesz" do NULLa

.
21 lut 20:32
Mikołaj: Dzięki
asdf. Czyli wygląda na to, że to co napisałem ma jakiś sens, bo Twoje
jest podobne.
Trivial, pewnie masz rację, bo uruchamiam i widzę czy działa...tylko jak
mówię − nie potrafię w tym momencie tego uruchomić. Jeśli możesz podesłać ten program,
to nie pogardzę, przyda się na pewno w przyszłości
21 lut 20:35
Saris: Sprawdzanie list jest o tyle problematyczne, że musisz napisać osobne funkcje do tworzenia
listy no i w zależności od zadania posortowaną albo nie, jak tak to czy rosnącą czy malejące +
funkcje do wypisywania. Plus jest taki, że jak sobie zrobisz algorytm, w którym uwzględniasz
każdą opcję to będziesz miał na przyszłość + to jest dobre ćwiczenie.
21 lut 20:36
Saris: albo korzystać z biblioteki, ale jak Trivial napisał, możesz korzystać z jej funkcji, ale wcale
nie wiedzieć co one robią i jak działają

. Ten komentarz byl do posta asdf.
21 lut 20:37
Mikołaj: Saris, napisałeś " jak nie będzie elementu do usunięcia "wpadniesz" do NULLa",
czyli co mam u siebie poprawić i w którym momencie?
21 lut 20:46
asdf: im zna się więcej tym lepiej − można to sobie później dostosować do własnych potrzeb − a już
nie raz jak pobierałem bibliotekę to musiałem sobie coś do niej dopisać − bo nigdy nie jest
wszystko napisane na gotowe. Omijanie czegoś, bo coś jest trudne mija się z chęcią nauki
programowania...
21 lut 20:50
Dziadek Mróz: Lista:
− obiekt obecny
− wskaźnik na kolejną listę
Gdy ostatni element na liście to wskaźnik na kolejną listę jest NULL.
21 lut 23:16
21 lut 23:39
Trivial: A wynik dla programu testowego jest taki:
Memory leaks! (1 detected).
test.cpp:6: 0x6467d0 (1.23 kB):
58 01 64 00 00 00 00 00 b0 71 4c 00 00 00 00 00
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
...
21 lut 23:46
Mikołaj: Dziękuję
Trivial. Teraz mam chwilę, to popróbuję uruchomić te listy
25 lut 19:38