Stereometria. Oblicz pole powierzchni ostrosłupa.
mikejjla: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 8cm2, a jego ściany boczne są
trójkątami równoramiennymi o kącie między ramionami 30*. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
W odpowiedziach wynik jest taki: 8(3+
√3), a mi wychodzi 8 + 8
√7 + 4√3
20 lut 17:44
Mila:
Masz dobrze, tylko inną postac liczby.
7+4√3=(2+√3)2 [sprawdź!]
8+8√(2+√3)2=8+8*(2+√3)=8+16+8√3=24+8√3=8*(3+√3)
20 lut 18:07
mikejjla: Dzięki wielkie, już rozumiem, ale sama chyba nigdy bym na to nie wpadła

. Jeszcze raz
dziękuję
20 lut 18:11
Mila:
Twoja postać też jest dobra.
20 lut 18:12
mikejjla: Niby tak, ale wiesz, skoro nie zgadzała się z tą w książce, to nie byłam do końca pewna czy mi
dobrze wyszło.
20 lut 18:14