Pomoc w równaniu
Jankes: rozwiąż równanie:
2x4+8x3+7x2−4x−4 =0
Czy to zadanie trzeba zrobić z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych ?
Jeżeli tak to znajdując dzielnik −4 {1,−1,−2,2,−4,−4}
dzielnikiem jest w{−2} =0
Ale nie wiem co dalej może ktoś podpowie ?
20 lut 17:38
Agre: Skorzystaj z schematu Hornera. Rzeczywiście, −2 jest pierwiastkiem, więc za pomocą schematu
Hornera, możesz zejść na potęgę stopnia 3. Potem będzie grupowanie, bądź jeszcze raz Horner.
Na końcu:
(x+2)(x+2)(2x2−1)=0
20 lut 18:01
PW: 2x4 + 8x3 + 8x2 − x2 − 4x − 4 = 2x2(x2+4x + 4) − (x2 + 4x +4) i wszystko jasne bez
uciążliwych sprawdzań i dzieleń. Szkoda, że nie zawsze tak się da.
20 lut 18:09
pigor: ..., lub jak w(−2)=0, to np. tak :
2x4+8x3+7x2−4x−4= 2x
4+4x
3+4x
3+8x
2−x
2−2x−2x−4=
= 2x
3(x+2)+4x
2(x+2)−x(x+2)−2(x+2)=(
x+2)(
2x3+4x2−x−2) i dalej
2x3+4x2−x−2= 2x
2(x+2)−1(x+2)= (
x+2)(2x
2−1) ⇒ 2x
2−1=0 ⇔
⇔ x
2=
12 ⇔ |x|=
12√2 ⇒ x= ±
12√2 , mamy więc
odp.
x∊{−2,−12√2, 12√2} , gdzie
−2 − pierwiastek dwukrotny.
20 lut 18:14
Jankes: a ten wielomian jak najlepiej zapisać żeby rozłożyć go na czynniki ? 2x3−3x2−11x+6
i ten x4+2x3−14x2=2x−15=0
20 lut 22:30
pigor: ..., w(−2)=0, więc np. tak :
2x3−3x2−11x+6= 2x
3+4x
2−7x
2−14x+3x+6= 2x
2(x+2)−7x(x+2)+3(x+2)=
= (x+2)(2x
2−7x+3) i "deltą" lub dalej=(x+2)(2x
2−x−6x+3)=(x+2)(x(2x−1)−3(2x−1))=
=
(x+2)(2x−1)(x−3)= 2(x+2)(x−
12)(x−3)=0 ⇔
x∊{−2,12,3} . ...
21 lut 01:46
pigor: ..., w(3)=0, to np. tak :
x4+2x3−14x2+2x−15=0 ⇔ x
4−3x
3+5x
3−15x
2+x
2−3x+5x−15=0 ⇔
⇔ x
3(x−3)+5x
2(x−3)+x(x−3)+5(x−3)=0 ⇔ (x−3)(x
3+5x
2+x+5)=0 ⇔
⇔ (x−3)(x
2(x+5)+x+5)=0 ⇔ (x−3)(x+5)(x
2+1)=0 ⇔
x∊{3,−5}. ...
21 lut 01:57