jak dalej
Michał: | | π | |
Rozwiąż równanie sin4α +cos4 α = 1 − sin2α wynik α = k * |
| , k ∊ C
|
| | 2 | |
( sin
2α + cos
2α)
2 − 2 sin
2cos
2α = 1 − sin2α
1 − 2 sin
2αcos
2α = 1 − sin2α
2 sin
2αcos
2α = sin2α
2 (sinαcosα )
2 = 2sinαcosα
sinαcosα = 1 nie wiem czy dobra metoda
20 lut 17:35
PW: Ostatnie posunięcie − nie.
2x2 − 2x = 0
2x(x−1) = 0
x = 0 lub x = 1
(chyba że uznałeś to za oczywiste, ale pisać trzeba).
20 lut 17:51
Michał: | | π | |
tak ale czy mogę napisać że α = k * |
| |
| | 2 | |
20 lut 17:56
PW: Są do rozwiązania 2 równania:
sin2α = 0 lub sin2α = 2
20 lut 18:02
Michał: sin2α = 0 sin2α = 2 − sprzeczne
2α= π +2kπ , k∊C
20 lut 18:09
Michał: ale tam chyba ma być
dla x =1
sin2α = 1
20 lut 18:12
PW: sinαcosα = 1 to znaczy 2sinαcosα = 2, dobrze było, sin2α = 2 − równanie sprzeczne.
Równanie sin2α = 0 rozwiązałeś dziwnie:
| | kπ | |
sin2α = 0 ⇔ 2α = kπ ⇔ α = |
| |
| | 2 | |
Pomagaj sobie wykresami.
20 lut 18:19
Michał: dziękuję bardzo już wiem
20 lut 18:31