oblicz a50
natalia: Dany jest ciąg o wzorze ogólnym:
an=1+3+5+....+(2n+1)n+2 − n. Oblicz piećdziesiąty wyraz tego ciągu.
20 lut 17:26
Mila:
Zwiń sumę w liczniku.
Masz tam sumę kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego.
20 lut 18:10
xxx: własnie probuje ale cos zle robie, moglabys obliczyc mi chociaz tą sumę?
20 lut 18:17
Mila:
Liczę
tę sumę:
a
1=1, r=2
Należy obliczyc ile jest składników w tej sumie:
a
k=2n+1
a
k=1+(k−1)*2
2n+1=1+2k−2
2n=2k−2
2n+2=2k
k=n+1 tyle wyrazów jest w tej sumie w liczniku
| | 1+2n+1 | |
Sn+1= |
| *(n+1)=(n+1)2 |
| | 2 | |
| | (n+1)2 | |
an= |
| −n przekształcamy wzór⇔ |
| | n+2 | |
| | n2+2n+1−n(n+2) | | n2+2n+1−n2−2n | |
an= |
| = |
| ⇔ |
| | n+2 | | n+2 | |
Jeżeli nie przekształcisz to liczysz tak
| | (50+1)2 | |
a50= |
| −50= dokończ i sprawdź czy wyjdzie tyle samo. |
| | 50+2 | |
20 lut 18:33
pigor: , widzę to tak :
| | 1+(3+5+ ... +2*50+1) | |
a50= |
| −50= |
| | 50+2 | |
| | 1+ 502(3+101) | | 1+75+25*101 | |
= |
| − 50= |
| −50 ≈ 0,0192.  |
| | 52 | | 52 | |
20 lut 18:52
pigor: ..., ...., o

nie chciało mi się sprowadzić do
| | 1+50*52−50*52 | |
jednego ułamka, a warto było, bo: ... = |
| = 152.  |
| | 52 | |
20 lut 18:58
Mila:
Natalia nas lekceważy.
20 lut 19:16