oblicz wartosc wyrazenia
natalia: Jeśli punkt P(−23 , 16 ) należy do ramienia kąta α, to wartość wyrażenia sinα+cosα
jest równa?
20 lut 17:01
XooX: Ramię tworzy prosta o równaniu:
0 = a*o + b
b = 0
1 = −4a + 6b
1 = −4a
20 lut 17:07
20 lut 17:08
natalia: mozesz jakos to wyjasnic?
20 lut 17:12
Mila:
II sposó z definicji proporcji tryg. w ukł. wsp.
| | √17 | |
r=√(−2/3)2+(1/6)2=√(4/9)+(1/36)= |
| |
| | 6 | |
dalej licz sama.
20 lut 17:17
pigor: ..., Jeśli punkt P(−
23,
16) należy do ramienia kąta α, to
wartość wyrażenia sinα+cosα jest równa ?
sinα+cosα= 16−
23=
16−
46= −
36=
−12 i tyle ..
20 lut 17:29
PW: Sformułowanie zadania bardzo wątpliwe, mam nadzieję że nie przydarzy się takie na maturze.
Punkt na jednym ramieniu podany, a gdzie drugie ramię i wierzchołek? To nie są wartości
domyślne.
20 lut 17:33
pigor: ... , ja rozumiem , że tu dany punkt leży na 2−gim ramieniu kąta
i jest oddalony o r np. r=1 (jak u mnie|) od (0,0), którego 1−sze ramię
to półoś dodatnia osi Ox i mowa tu o kącie skierowanym (dowolnym),
| | y | |
którego sinα= |
| = y, gdy r=1 i cosα=x, stąd moje "szybkie" rozwiązanie. ...  |
| | r | |
20 lut 17:59
PW: Jasne, ja pisałem do CKE, bo mógłby się zdarzyć inteligentny, który by napisał "nie wiadomo", i
powinien dostać maksymalną liczbę punktów.
20 lut 18:13