jaka jest najwieksza wartosc
xxx: Największa wartością funkcji f(x)=sinx+cosx jest równa:
A.1
B.√2
C.32
C.2
20 lut 16:56
XooX: No ile? Cosinus i sinus mogą najwięcej przyjmować 1 więc 1 + 1 = ?
20 lut 17:12
PW: Oj, nie. Nigdy jednocześnie tej wartości 1 nie przyjmują, tak rozumując można tylko stwierdzić,
że
sinx + cos x < 2,
ale ile jest najwięcej? Rozwiązanie tego problemu było tu już kilka razy, może wyszukać się da?
20 lut 17:42
Saizou :
np.
| | √2 | | √2 | | π | | π | |
f(x)=sinx+cosx=√2( |
| sinx+ |
| cosx)=√2(sinxcos |
| +cosxsin |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
−1≤sinα≤1
−
√2≤
√2sinα≤
√2
20 lut 17:54