matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
:
oblicz x−log5 =xlog5+2log2 − log(1+2
x
) 2cos
2
x + 4cosx ≤ 3sin
2
x
√
n
2
+5
−n
lim n−>
∞
√
n
2
+2
−n
3x
3
− x
asymptoty f(x)=
2x
2
−x − 1
1
pochodna f(x)=
arctg(x−
√
1+x
2
)
√
1−cosx
√
2
e
x
− 1
ciągłość f(x)=
gdy x∊(0,π) &
gdy x=0 &
gdy
sinx
2
e
x
2
− 1
x<0
20 lut 16:51
:
nie oczekuję rozwiązań, zależało mi na rozpisaniu tego w przejrzysty sposób
20 lut 16:54
pigor:
..., oblicz x, jeśli x−log5=xlog5+2log2−log(1+2x). −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− np. tak :
x−log5=xlog5+2log2−log(1+2
x
)
i
x∊R
⇒ ⇒ xlog10−xlog5= log5+log4−log(1+2
x
) ⇔ xlog2= log20−log(1+2
x
} ⇔ ⇔ log2
x
+log(1+2
x
)= log20 ⇔ log(2
x
(1+2
x
))= log20 ⇔ ⇔
2
2x
+2
x
=20
⇔ (2
x
)
2
+
1
*2
x
−20
= 0 ⇔ ⇔ 2
2x
−(
−5+4
)2
x
−5*4
=0]] ⇔ 2
x
= −5 v 2
x
= 4 ⇔ ⇔
x∊∅
v
2
x
= 2
2
⇒
x=2
. ...
20 lut 17:18