Wymierna
Pati: 1/x3 + x3=52, wykorzystując podane równanie oblicz ile równa się 1/x2 +x2
20 lut 16:36
PW:
1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + u3 = ( |
| + u)( |
| − |
| ·u + u2) = |
u3 | | u | | u2 | | u | |
| 1 | | 1 | |
= ( |
| + u)( |
| + u2 − 1), |
| u | | u2 | |
a więc
| 1 | | 1 | |
52 = ( |
| + u)( |
| + u2 − 1), |
| u | | u2 | |
skąd
| 1 | | 1 | |
(1) 532 = ( |
| + u)2( |
| + u2 − 1)2 |
| u | | u2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(2) ( |
| + u)2 = |
| + u2 + 2 |
| u = |
| + u2 + 2. |
| u | | u2 | | u | | u2 | |
Podstawienie (2) do (1) daje
| 1 | | 1 | |
522 = ( |
| + u2 + 2)( |
| + u2 − 1)2. |
| u2 | | u2 | |
Wystarczy zatem rozwiązać równanie
52
2 = (z + 2) (z −1)
2
16·13
2 = (z + 2) (z −1)
2
(14+2)(14−1)
2 = (z + 2) (z −1)
2
20 lut 17:18
Pati: Byłem na dobrym tropie tylko nie połapałem się, że po podniesieniu do kwadratu wyjdzie mi takie
cośDzięki mistrzu

.
20 lut 17:33
PW: Bez przesady, ale miło mi. Zdajesz sobie sprawę, że pozostaje dyskusja − czy nie ma więcej
rozwiązań?
20 lut 17:35
Pati: Sprawdziłem, nie ma

. Pewnie zrobiłem to w głupi sposób i pewnie da się jakoś sprytniej
sprawdzić ale po prostu przeniosłem wszystko na jedną stronę, wyszedł wielomian, podzieliłem
hornerem i po podzieleniu wyszła funkcja kwadratowa z deltą ujemną.
20 lut 18:12