rozkład wielomianu na czynniki
Karolina: Witam!
Bardzo proszę o pomoc z następującymi przykładami:
1.Rozłóż wielomian na czynniki. Skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia
A) (x+1)2 − 4 = w tym przykładzie nie wiem co dalej zrobić z postacią x2 + 2x − 3.
B) (x2 − 6)3 − 8 = x6 − 18x4 +108x2 −216 = x4(x2 − 18) i co dalej?
20 lut 16:36
Qulka: wzór na różnicę kwadratów a2−b2 =(a−b)(a+b)
A) (x+1)2 − 4 = (x+1−2)(x+1+2) = (x−1)(x+3)
wzór na różnicę sześcianów a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
B) (x2 − 6)3 − 8 = (x2 − 6 − 2)((x2−6)2+(x2−6)•2+4) = (x2−8)(x4−12x2+36+2x2−12+4) =
=(x−√8)(x+√8) (x4−14x2+28) =(x−2√2)(x+2√2) (x4−14x2+49−21) =
(x−2√2)(x+2√2) ((x2−7)2−21)= (x−2√2) • (x+2√2) • ((x2−7)−√21) • ((x2−7)+√21)
21 lut 03:08
Qulka: no te kwadraty jeszcze by się dało rozłożyć z tego pierwszego wzoru
21 lut 03:09
Qulka: znalazłam dziś błąd

nie −14 a −10 więc się nie rozkłada
druga linijka w B będzie
=(x−√8)(x+√8) (x
4−10x
2+28) =(x−2√2)(x+2√2) ((x
2−5)
2+3)
21 lut 21:49