Obliczyć pochodne
Petrus: Czy mógłby ktoś rzucić okiem na te pochodne i powiedzieć czy są dobrze rozwiązane, a jak są źle
to jak trzeba je zrobić?
| | 2x3−√x | | | | 1 | | (6x2− |
| ) * x2 − (2x3 − √x)*2x | | | 2√x | |
| |
a) |
| = |
| = |
| | x2 | | x4 | |
| | 7x−2 | | 7*(3x+4)−(7x−2)*3 | | 21x+28−21x+6 | | 34 | |
b) |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 3x+4 | | (3x+4)2 | | (3x+4)2 | | (3x−4)2 | |
c) ctg(2x
2−5) = −sin(2x
2−5)*4x = −4xsin(2x
2−5)
20 lut 16:23
pomocy !!: wpisz w google kalkuator pochodnych , ja mam dentyczny problem −,−
20 lut 17:08
Petrus: Te kalkulatory są nic nie warte, jeżeli chodzi np. o pochodne złożone
20 lut 18:26