oblicz pochodna
pomocy !!: f(x)=(2x2 + 2x)(3x4 + x) i mam pytanie wzor na mnozenie wziasc pod uwage czy oba nawiasy
poprostu podniesc do pochodnej i normalnie obliczyc ?
20 lut 16:21
XooX: Możesz to zrobić korzystając ze wzory na pochodną iloczynu liczb lub po prostu wymnożyć,
przeprowadzić redukcję wyrazów podobnych i dla każdego z powstałych członów sumy zastosować
wzór na pochodną.
20 lut 16:24
pomocy !!: dzieki
20 lut 16:26
XooX: f(x) = (a + b)(c + d)
1 sposób
f'(x) = [(a + b)'(c + d)] + [(a + b)(c + d)'] = [(a' + b')(c + d)] + [(a + b)(c' + d')]
2 sposób
f'(x) = ac + ad + bc + bd = (ac)' + (ad)' + (bc)' + (bd)' = (a'c + ac') + (a'd + ad') + (b'c +
bc') +
(b'd + bd')
20 lut 16:29