wielomiany!!!!
matma!: dany jest wielomian W(x)=x4+x3−ax+b. wiedząc że x0=1 jest podwójnym pierwiastkiem tego
wielomianu, znajdź resztę z dzielenia wielomianu W przez dwumian x+1
20 lut 16:10
matma!: możliwe aby reszta wyszła 2 ?
20 lut 16:13
matma!: sprawdzi ktoś

:
podstawiam 1 pod wielomian i wychodzi: 1−1−a+b=0, z tego wychodzi a=b...
teraz robie ta tabelke i dziele przez x−1, na końcu wychodzi a+0=0 więc a=0 i w związku z tym
b=0,..teraz dziele wielomian ten czyli x
4−x
3 : x+1 ...i reszta 2

dobrze?
20 lut 16:17
PW:
"podstawiam 1 pod wielomian" − dostajesz
W(1) = 14+13−a+b,
0 = 2 − a + b.
20 lut 19:08
pigor: ...,
W (x)= x4+x3−ax+b, x
o=1 jest podwójnym pierwiastkiem
tego wielomianu, znajdź resztę z dzielenia W przez dwumian x+1.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to np. tak :
R= W(−1)=? − szukana
reszta, jeśli wiadomo
z warunków zadania, że
W(x)=x4+x3−ax+b i W(1)=0 i W '(1)=0 i W ''(1)≠0 ⇒
⇒ W '(x)=4x
3+3x
2−a i W ''(x)=12x
2+6x i 1+1−a+b=0 i 4+3−a=0 i 12+6≠0 ⇒
⇒ b=a−2 i a=7 i 18≠0 ⇒
a=7 i b=5 , zatem
W(x)=x4+x3−7x+5 ,
a
R=W(−1)= 1−1+7+5=
12 − szukana
reszta . ...
20 lut 19:32