Parę zadań, ze stereometrii.
Isio05: Cześć, mam problem z następującymi zadankami:
1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość a. Cosinus kąta miedzy
| | 1 | |
sąsiednimi krawędziami bocznymi przy wierzchołku jest równy |
| , gdzie b>0. Wykaż, że |
| | b2 | |
| | a | |
wysokość ostrosłupa jest równa |
| |
| | b | |
2. Punkt A leży na powierzchni kuli o promieniu 3. Z punktu A poprowadzono trzy równe cięciwy
tworzące z sobą kąty o mierze 60. Znajdź długość cięciwy.
3. Bok rombu ABCD ma długość d, a kąt ostry ma miarę α. W równoległościanie wszystkie ściany są
rombami przystającymi do rombu ABCD. Oblicz cosinus kąta β nachylenia krawędzi bocznej do
podstawy.
| | cos(α) | |
Odp.: cosβ= |
| |
| | cos(α/2) | |
20 lut 16:06
Isio05: Na prawdę nikt nie wie jak to rozwiązać?
20 lut 19:43
pigor: ... naprawdę to nie, a na pewno to tak
20 lut 20:26
pigor: .... oj nieładnie, bo w odp. do zad. 3
"zjadłaś" w mianowniku literkę
d . ...
20 lut 20:35
Isio05: Hm... w odpowiedziach nie zauważyłEm, że w mianowniku znajdowała się jakaś literka d. Chociaż
faktycznie jest to dość dziwne, że nie pojawia się to "d" w odpowiedzi.
20 lut 20:50
Isio05: żeby*
20 lut 20:50
pigor: ... , no to rysunek do zad.3 mam w głowie i opowiem tak :
niech ABCD i A'B'C'D' − dolna i górna odpowiednio podstawy
równoległościanu, oraz d' − długość |AA''| rzutu prostokątnego
krawędzi AA' długości d na płaszczyznę podstawy, a dokładniej
na dłuższą przekątną rombu − podstawy, a AA''' długości d'' − rzut
prostokątny AA'' na krawędź podstawy AB, oraz miary kątów
|∡A'AA''|=β i |∡BAA''|=
12α, to z podobieństwa :
ΔAA'''A''∼ΔABO , gdzie O − punkt przecięcia przekątnych rombu
(podstawy) mamy:
| | |AA'''| | | |AO| | | d'' | | |AB|cos12α | |
|
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | |AA''| | | |AB| | | d' | | d | |
| | d cosα | | d cos12α | |
⇔ |
| = |
| ⇔ cosβcos12α= cosα , a stąd |
| | d cosβ | | d | |
| | cosα | |
ostatecznie cosβ= |
| i to tyle, nie ma jednak d ...  |
| | cos12α | |
20 lut 21:32