matematykaszkolna.pl
Parę zadań, ze stereometrii. Isio05: Cześć, mam problem z następującymi zadankami: 1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość a. Cosinus kąta miedzy
 1 
sąsiednimi krawędziami bocznymi przy wierzchołku jest równy

, gdzie b>0. Wykaż, że
 b2 
 a 
wysokość ostrosłupa jest równa

b 
2. Punkt A leży na powierzchni kuli o promieniu 3. Z punktu A poprowadzono trzy równe cięciwy tworzące z sobą kąty o mierze 60. Znajdź długość cięciwy.
 2 
Odp.: c=6

3 
3. Bok rombu ABCD ma długość d, a kąt ostry ma miarę α. W równoległościanie wszystkie ściany są rombami przystającymi do rombu ABCD. Oblicz cosinus kąta β nachylenia krawędzi bocznej do podstawy.
 cos(α) 
Odp.: cosβ=

cos(α/2) 
20 lut 16:06
Isio05: Na prawdę nikt nie wie jak to rozwiązać?
20 lut 19:43
pigor: ... naprawdę to nie, a na pewno to tak emotka
20 lut 20:26
pigor: .... oj nieładnie, bo w odp. do zad. 3 "zjadłaś" w mianowniku literkę d . ...emotka
20 lut 20:35
Isio05: Hm... w odpowiedziach nie zauważyłEm, że w mianowniku znajdowała się jakaś literka d. Chociaż faktycznie jest to dość dziwne, że nie pojawia się to "d" w odpowiedzi.
20 lut 20:50
Isio05: żeby*
20 lut 20:50
pigor: ... , no to rysunek do zad.3 mam w głowie i opowiem tak : niech ABCD i A'B'C'D' − dolna i górna odpowiednio podstawy równoległościanu, oraz d' − długość |AA''| rzutu prostokątnego krawędzi AA' długości d na płaszczyznę podstawy, a dokładniej na dłuższą przekątną rombu − podstawy, a AA''' długości d'' − rzut prostokątny AA'' na krawędź podstawy AB, oraz miary kątów |∡A'AA''|=β i |∡BAA''|=12α, to z podobieństwa : ΔAA'''A''∼ΔABO , gdzie O − punkt przecięcia przekątnych rombu (podstawy) mamy:
 |AA'''| |AO| d'' |AB|cos12α 

=

=

|AA''| |AB| d' d 
 d cosα d cos12α 

=

⇔ cosβcos12α= cosα , a stąd
 d cosβ d 
 cosα 
ostatecznie cosβ=

i to tyle, nie ma jednak d ...emotka
 cos12α