matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodne
pp:
a) 5x*ln(x−1) b) f(x)= ln(3x
2
+ 8) c ) F(x)= x
2
lnx d) lnx
2
− 2lnx
2
e )
√
3
x
2
−
x
20 lut 15:46
J:
1
a) f'(x) = 5ln(x−1) − 5x*
x−1
20 lut 15:49
J:
1
b) f'(x) = 2xlnx + x
2
*
x
20 lut 15:49
J:
1
c) f'(x) = 2lnx*
x
20 lut 15:50
J:
2
d) f'(x) = 2
√
3
x +
x
2
20 lut 15:50
J:
b) to c) .... itd.
1
b) f'(x) =
*6x
3x
2
+3
20 lut 15:52