:D
matma!: zad.wyznacz wartość maksymalną funkcji f(x)= (3x)/(x2+4). zakoduj wynik podając cyfrę jednosci
i dwie pierwsze cyfry po przecinku jego rozwinięcia dziesiętnego.
20 lut 15:22
Qulka:policz pochodną i przyrównaj do zera
tak na oko to 3/4
20 lut 15:24
Eve: pochodne licz
20 lut 15:26
pigor: ..., wyznacz wartość maksymalną funkcji
3x
f(x)=
. zakoduj wynik podając go w postaci a,bc .
x2+4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x
lub y=
i x∊R ⇒ równanie kwadratowe z parametrem y
x2+4
yx2−3x+4y=0 ma rozwiązanie ⇔ Δ=32−4y*4y ≥0 ⇔ (4y)2≤ 9 ⇔
⇔ |4y|≤ 3 ⇔ −3≤ 4y ≤ 3 ⇔ − 34≤ y ≤ 34, czyli
max.f= 34 − szukane maksimum funkcji f, a 075 − kod wyniku.