matematykaszkolna.pl
Olimpiada matematyczna etap 2 cz 1 zombi: Olimpiada matematyczna etap 2 cz 1 Jako, że odbywała się u mnie w instytucie, to zgarnąłem od kolegi zadanka. Nie wiem czy już są na stronie OMa, dlatego podzielę się tutaj. emotka Zadanie 1. Punkty E, F, G leżą odpowiednio na bokach BC, CA, AB trójkąta ABC, przy czym 2AG = GB, 2BE = EC oraz 2CF = FA. Punkty P i Q leżą na odcinkach EG i FG odpowiednio, przy czym 2EP = PG oraz 2GQ = QF. Udowodnić, że czworokąt AGPQ jest równoległobokiem. Zadanie 2. Dana jest liczba naturalna A > 1. Niech a1 = AA, an+1 = Aan, b1 = AA+1, bn+1 = 2bn dla n = 1,2,3,... Dowieść, że dla każdej liczby całkowitej n ≥ 1 zachodzi nierówność an < bn Zadanie 3. Rozważmy ciąg an = |n(n+1)−19| dla n = 0,1,2... Dla dowolnego n ≠ 4 wykazać, że: jeśli dla każdego k < n liczby ak i an są względnie pierwsze, to an jest liczbą pierwszą. Podobno zadanie pierwsze jest najłatwiejsze Powodzenia emotka
20 lut 15:19
Lukas: Szkoda, że nie brałem udziału. Wyszedłbym po 5 minutach Bo bym się podpisał tylko
20 lut 17:18
panpawel: heh, jak można dać tak prosta planimetrięemotka Rób od 2 miesięcy prawie cały czas geometrię i dostań takie coś, co mają wszyscy po 15 minutach. Reszty nie mam. Zobaczymy co dadzą jutro.
20 lut 18:08
Kacper: Pierwsze zdecydowanie najłatwiejsze.
20 lut 18:09
panpawel: Takim ruchem wykluczyli większość osób które uczą się samodzielnie, no ale trudno, żyje się dalej emotka
20 lut 18:11
Gray: Jak określony jest b1 w zadaniu 2?
20 lut 19:20
panpawel: b1=AA+1
20 lut 19:24
zombi: Tak, b1 = AA+1, pomylił mi się indeks
21 lut 03:08
Vax: Zadania z drugiego dnia (i pierwszego emotka ) są już na oficjalnej stronie OMa: http://om.edu.pl/sites/default/files/zadania/om/om66_2.pdf Do tych co pisali − jak poszło? emotka
22 lut 01:11
Vax: Pojawiły się też wzorcowe rozwiązania: http://om.edu.pl/sites/default/files/zadania/om/om66_2r.pdf
22 lut 17:57
Mila: Vax, dawno tu nie zaglądałeś. Co teraz studiujesz?
22 lut 18:32
Kacper: Widzę, że poziom wysoki emotka
22 lut 19:12
Janek191:: Vax pewnie zdaje maturę w tym roku emotka
22 lut 19:16
Vax: Hej Mila! Jeszcze nie studiuję, jestem w 3 klasie emotka Nie zaglądałem od jakiegoś czasu na forum, bo parę miesięcy temu postanowiłem, że oprócz matematyki spróbuję jeszcze wystartować w olimpiadzie informatycznej. Większość czasu który spędzałem nad matematyką zacząłem poświęcać na przerabianie poprzednich olimpiad z informatyki, oglądanie wykładów z algorytmiki (na tym opiera się ta olimpiada) itd.. Na szczęście opłaciło się i udało mi się w tym roku wejść do finału z tej olimpiady emotka Naturalnie w olimpiadzie z matematyki też startuję
22 lut 22:50
Metis: Sukcesów Vax emotka
22 lut 23:03
Mila: Gratulacje Vax, tak myślałam, że nad czymś pracujesz. Życzę wytrwałości i powodzenia nie tylko w nauce, ale w życiu osobistym też. A na forum zaglądaj. Niestety coraz mniej maturzystów walczy o dobry poziom wiedzy. Sporo tu studentów zagląda. emotka
22 lut 23:41
Qulka: Ci co się przyzwyczaili tu bywać przed maturą teraz mają kolejne wyzwania emotka
23 lut 00:16
panpawel: hehe, mają błąd w rozwiązaniu
23 lut 19:45
up: Vax, mam kilka pytań: 1. Od kiedy programujesz? 2. Co polecisz na początek? Od czego sam startowałeś? Linki, książki itd... emotka 3. Jak konkretnie wyglądają Twoje przygotowania? Zgaduję, że chodzi głównie o algorytmikę. I offtopowo − co zamierzasz w przyszłości? emotka
20 mar 00:58
Vax: 1) Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć od kiedy programuję. Pierwsze kroki zacząłem stawiać w połowie 4 klasy podstawówki, przeczytałem, że istnieje coś takiego jak Pascal i zacząłem się uczyć składni tworząc jakieś proste aplikacje, ale normalną nauką programowania ciężko to nazwać Traktowałem to (po części jak teraz emotka ) jako formę zabawy, relaksu i pisałem co mi przychodziło do głowy, jednak nie zwracałem kompletnie uwagi na kod, ważne było tylko to, żeby działał. Dlatego kod był prawie zawsze nieczytelny i nie nadawał się do publikacji gdziekolwiek Potem odpuściłem sobie informatykę i wróciłem do niej na początku maja w 2 klasie liceum, postanawiając wystartować w olimpiadzie. Tylko tym razem trochę inaczej się do tego zabrałem emotka 2, 3) To zależy co jest Twoim celem. Jeżeli chodzi głównie o olimpiadę (aspekty algorytmiczne) to wystarczy podstawowa znajomość składni języka, co jest w prawie każdym internetowym kursie, nie musisz przerabiać takich książek jak Symfonia C++ czy też Thinking in C++. Tutaj chodzi głównie o znajomość struktur danych, podstawowych algorytmów, umiejętność zastosowania ich w zadaniach i najważniejsze wymyślania własnych optymalnych algorytmów do danego problemu i umiejętność dowodzenia ich poprawności. Do tego polecam wykłady z Algorytmiki Stosowanej: http://was.zaa.mimuw.edu.pl/?q=node/3 , gdzie wiele ważnych zagadnień jest naprawdę ciekawie tłumaczonych. Najważniejsza jest jednak praktyka. Im więcej przerobi się zadań, tym szybciej wymyśla się rozwiązania przy kolejnych problemach. Warto też implementować wszystkie zadania jakie się robi, a nie robić je tylko na zasadzie wymyślenia algorytmu. Istotnie, jest to jeden z najważniejszych kroków, ale implementując go pracujemy jednocześnie nad szybkością pisania kodu, wyrabiamy swój styl oraz (na początku) popełniamy mnóstwo błędów, których samodzielne wyłapywanie sprawia, że w kolejnych programach szansa, że je popełnimy jest o wiele mniejsza emotka Do zadań polecam stronę www.main.edu.pl na której są zadania z różnych edycji olimpiad (gimnazjalistów, licealistów), potyczek algorytmicznych itd. Co do przyszłości to nie mam dokładnych planów. Zdaję sobie sprawę ilu rzeczy jeszcze nie umiem i dążę do tego, żeby się jak najmocniej rozwijać, nie tylko w odniesieniu do algorytmiki emotka
20 mar 20:24
diana7: Jakby ktoś nie śledził strony OMa, to pojawiły się już zadania, rozwiązania z finału i wyniki emotka. http://om.edu.pl/sites/default/files/zadania/om/om66_3.pdf
23 kwi 16:43
Saizou : Vax jak ci poszła olimpiada ?
24 kwi 17:51
Vax: Jest laureatemotka Ale niestety olimpiady się już dla mnie skończyły, więc pora na chwilę odpoczynku i trzeba się zająć czymś innym. Na szczęście na brak czasu teraz nie będę mógł narzekać
24 kwi 17:54
Saizou : Ogromne gratulacje Vax a co dalej? w końcu chyba nie skończysz na LO emotka
24 kwi 17:56
Vax: Od października zaczynam studiować informatykę i matematyką na Uniwersytecie Warszawskim emotka Te parę miesięcy do studiów chcę poświęcić głównie na angielski. Wiem, że w trakcie studiów nie będę miał na to raczej za wiele czasu, a nie chcę żeby to sprawiało mi jakiś problem w przyszłości emotka Ale wiadomo, oprócz tego poprzerabiam sobie trochę materiału na studia, żeby też lżej było
24 kwi 18:00
maczeta: gratulacje Vax, podążaj za pasjami emotka
24 kwi 18:04
Saizou : To świetnie, języka nigdy nie za mało, z Twoją głową na pewno wszystko ogarniesz. Uwierz mi że studia są o wiele fajniejsze niż LO i wg. mnie ma się o wiele więcej czasu. A i powodzenia, bo ciągnąc dwa kierunki to na prawdę wyzwanie. Choć niektóre przedmioty Ci się zapewne pokryją jak np. analiza matematyczna
24 kwi 18:04
jakubs: Mistrzu Gratulację emotka
24 kwi 18:06
Mila: Gratulacje Vax emotka emotka Zaglądaj na forum.
24 kwi 18:08
jakubs: Co do 2 kierunków to zastanów się, czy nie zacząć informatyki za rok, wtedy matematykę byś sobie przepisał.
24 kwi 18:08
kyrtap: Saizou serio?
24 kwi 18:09
Saizou : ale co Patryk ?
24 kwi 18:11
Kejt: "wg. mnie ma się o wiele więcej czasu. " no na pewno nie na informatyce...a przynajmniej na politechnice...
24 kwi 18:45
52: Zgadzam się, tego czasu ma się niewiele...
24 kwi 18:46
jakubs: Kejt u mnie jest baaaaaardzo dużo wolnego czasu, no chyba że ktoś chce mieć średnią 5.0, wszystkie możliwe stypendia i działa w kołach naukowych.
24 kwi 18:48
Vax: Co do studiowania jednocześnie matematyki i informatyki miałem na myśli JSIM (jednoczesne studia informatyczno matematyczne), jest to kierunek na UW, stworzony dla olimpijczyków (przyjmują tylko finalistów olimpiady matematycznej albo informatycznej, niezależnie od wyników matur) który właśnie umożliwia łączenie tych dwóch kierunków bez problemów w stylu nachodzenie na siebie przedmiotów itd.. Większość znajomych z olimpiad właśnie tutaj planuje iść. emotka
24 kwi 18:50
jakubs: Myślałeś o Krakowie ? Na UJ informatyka analityczna ma bardzo wysoki poziom.
24 kwi 18:53
Saizou : Masz rację Kejt to karygodne postawić po skrócie wg kropkę xd Akurat mówiłem o swoim kierunku
24 kwi 18:55
Vax: Tak, znajomy studiuje jednocześnie informatykę analityczną i matematykę na UJ i mi ostatnio polecał taki wybór. Jednak wiem, że na UW poziom jest również bardzo wysoki (stąd co roku zdecydowana większość olimpijczyków tam idzie), dodatkowo Warszawa jest dla mnie znacznie bliżej niż Kraków, oraz wstępnie zaplanowałem już ze znajomymi, że wspólnie wynajmujemy jakąś stancje na studiach (tak, to mało istotny argument ), dlatego pozostaję przy UW emotka
24 kwi 19:00
jakubs: " to mało istotny argument" za kilka miesięcy zmienisz zdanie emotka
24 kwi 19:10
Janek191: Z Warszawy do Białej Podlaskiej jest znacznie bliżej niż z Krakowa emotka
24 kwi 19:27
Kejt: Saizou świerzbiło mnie żeby poprawić, ale cytat to cytat jakubs, jaka uczelnia? kierunek?
24 kwi 19:30
jakubs: AGH, WFiIS, Informatyka Stosowana
24 kwi 20:12
kyrtap: tego czasu mam tyle żeby wypić piwo iść spać i rano wstać
24 kwi 20:35