Jak to jest...
Phoebe Campbell: Znalazłem w książce zadanie polegające na wykonaniu potęgowania (−7x−4y)2
Chcąc je rozwiązać stosuje wzór (a−b)2 = a2 + b2 − 2ab
i zaczynam się zastanawiać...
czy tak to powinno wyglądać czy inaczej:
(−a−b)2 = (−a)2 + b2 − 2 * (−a) * b
innymi słowy.. czy b jest dodatnie, a "a" ujemne...
niby oczywiste ale chce się upewnić.. żeby potem nie powtarzać głupich błędów..
20 lut 15:14
J:
(−a−b)2 = [−(a+b)]2 = (a+b)2
20 lut 15:16
Eve: możesz zrobić to tak: [−(7+4y)]2=(−1)2(7+4y)2
20 lut 15:16
Qulka: tak jak na dole

a najlepiej ((−1)(7x+4y))
2 = (−1)
2 •(7x+4y)
2 i widać
20 lut 15:17
Phoebe Campbell: Dzięki
20 lut 15:20