:)
matma!: zad. rozwiąż równanie (log2x)2 + √2 = 2(1+√2)log2√x
20 lut 15:14
J:
1) założenia
| | 1 | |
2) podstaw : log2 = x i zamień: log2√x = |
| log2x |
| | 2 | |
20 lut 15:20
J:
podstaw : log2x = t
20 lut 15:20
Eve: 2(1√2)log2√x=(1+√2)log2(√x)2
20 lut 15:21
matma!: mam pytanie czy (log
2x)
2 to jest to samo co log
2x
2 
?
20 lut 15:23
J:
niestety nie jest
20 lut 15:24
J:
dlatego po podstawinieu dostaniesz równanie kwadratowe
20 lut 15:25
matma!: wyszło mi log2x=t=2+√2 jakoś zamienić to inaczej?
20 lut 15:27
J:
t2 − (1 + √2)t + √2 = 0
20 lut 15:29
matma!: ok dziękii
20 lut 15:32
matma!: Δ=3−√2 ? tak miało wyjść?
20 lut 15:34
matma!: poprawka 3−2√2
20 lut 15:35
J:
tak
20 lut 15:38
matma!: i to juz wynik końcowy?
20 lut 15:41
J:
nie , liczysz: t1 oraz t2 i wracasz do podstawienia: t = log2x
20 lut 15:42
matma!: ale to takie straszne dże wyniki wychodzą: log
2x= (1+
√2−
√3−2√2)/2

?
20 lut 15:48
pigor: ..., rozwiąż równanie (log
2x)
2+
√2 = 2(1+
√2)log
2√x.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub np. tak :
(log2x)2+√2= 2(1+√2)log2√x i
x >0 ⇒
⇒ log
22x+
√2=(1+
√2)log
2x ⇔
log22x −(1+√2)log2x +1* √2=0,
stąd, ze wzorów Viete'a (w pamięci) i def. logarytmu ⇔
⇔ log
2x=1 v log
2x=
√2 ⇔ x=2
1 v x= 2
√2 ⇔
x∊{2, 2√2}...
20 lut 15:56