całka
asd: Witam, ma ktoś pomysł jak dokonać interpretacji takiej całki:
∫√4−y2dy
20 lut 15:09
asd: zapomniałem o granicach całkowania:
3
∫√4−y2dy
0
20 lut 15:10
Qulka:

interpretacją geometryczną jest ćwiartka koła
20 lut 15:12
Eve: to sie robi podstawieniem z sinusem
20 lut 15:14
asd: Fajnie, ale chciałbym wiedzieć jak na to wpadliście ? Bo dla mnie to nie jest takie oczywiste
20 lut 15:19
asd: Chodzi mi o tą ćwiartkę koła
20 lut 15:20
zombi: Niech x =
√4−y2, dla x>0 Podnosimy do kwadratu i mamy
x
2 = 4 − y
2 ⇔ x
2 + y
2 = 4, równanie okręgu
20 lut 15:21
Qulka: że x=
√4−y2 to x
2=4−y
2 to x
2+y
2=4 czyli okrąg a całka to pole pod do osi

i dodatkowo pierwiastek wycina dół
20 lut 15:22
asd: Aha, czyli po prostu bierzemy interesujący nas przedział a akurat w nim znajduję się ta
ćwiartka koła ?
20 lut 15:31