Algebra liniowa
Saris: 3. Wzbiorze N2 dana jest relacja R = (N2, grR,N2) taka, ze (a, b)R(c, d) ⇔ a+d = b+c. Wykaz, ze
R jest relacja równowaznosci i znajdz zbiór ilorazowy.
1. Zwrotność:
∀a,b∊N : (a,b)R(a,b) ⇒ a+b=b+a − prawda
2. Symetryczność:
∀a,b,c,d∊N : (a,b)R(c,d) ⇒ (c,d)R(a,d)
a+d=b+c ⇒ c+b=a+d − prawda
3. Przechodniość:
∀a,b,c,d, e, f∊N : (a,b)R(c,d) i (c,d)R(e,f) ⇒ (a,b)R(e,f)
a+d=b+c , c+f=d+e ⇒ a+f=b+e
a+d=b+d+e−f ⇒ a+f=b+e − prawda
reprezentant klasy abstrakcji: [(a,b)]:{(c,d)∊N2 : (a,b)R(c,d)}
zbiór ilorazowy: N2/R={[(a,b)]: (a,b)∊N2}
Nie wiem jak to zinterpretować.
20 lut 14:58
Qulka: są to punkty o współrzędnych naturalnych leżące na prostych y=−x +b gdzie b∊N
20 lut 15:03
Qulka: każda prosta jest klasą
20 lut 15:04
Saris: Jak mam do tego dojść?
Jeszcze takie pytanko:
Mogę pisać tak:
∀a,b,c,d∊N
czy muszę tak:
∀(a,b).(c,d)∊N2
czy obie opcje są poprawne?
20 lut 15:08
Saris: Czyli cały zbiór N2 będzie zbiorem ilorazowym, jeśli każdy punkt nutaralny na danej prostej
jest klasą, a prostych jest nieskończenie wiele.
20 lut 15:10
Qulka: prosta jest klasą , a wszystkie punkty na danej prostej należą do tej jednej klasy
to co dzieli na klasy jest wyraz wolny prostej czyli b
czyli masz klasę że:
b=2 (1,1)
b=3 (1,2) i (2,1)
b=4 (1,3) (2,2) (3,1) itd
20 lut 15:15
Saris: Czyli cały zbiór N2, dzięki.
Takie mam teraz zadanko:
Niech w zbiorze R2 będzie dana relacja "<<" taka, że:
(x1,y1) << (x2,y2) ⇔ ( x1<x2 ⋁ ( x1=x2 ⋀ y1<y2 ))
Wykaż, że relacja << określa w zbiorze R2 relację porządkujące (jaką?). Czy << określa
porządek liniowy w R2?
−−−
1. Zwrotność:
∀x1,x2,y1,y2∊R : ( x1<x1 ⋁ ( x1=x1 ⋀ y1<y1 )) − fałsz (y1<y1 nigdy nie będzie
prawdziwe)
Zatem relacja nie będzie porządku słabego.
1. Asymetryczność:
∀x1,x2,y1,y2∊R : ( x1<x2 ⋁ ( x1=x2 ⋀ y1<y2 )) ⇒ ¬ ( x2<x1 ⋁ ( x2=x1 ⋀ y2<y1
)) − prawda
2. Przechodniość:
∀x1,x2,y1,y2,x3,y3∊R : ( x1<x2 ⋁ ( x1=x2 ⋀ y1<y2 )) ⋀ ( x2<x3 ⋁ ( x2=x3 ⋀
y2<y3 )) ⇒ ( x1<x3 ⋁ ( x1=x3 ⋀ y1<y3 )) − prawda
3. Spójność:
∀x1,x2,y1,y2∊R : ( x1<x2 ⋁ ( x1=x2 ⋀ y1<y2 )) ⋁ ( x2<x1 ⋁ ( x2=x1 ⋀ y2<y1
)) ⋁ (x1,y1)=(x2,y2) − prawda
Zatem relacja jest silnego porządku liniowego.
Czy to jest dobrze i czy czegoś nie brakuje?
20 lut 15:34
Qulka: Będę musiała się wczytać, ale dopiero wieczorem jak wrócę do domu
20 lut 16:11
Saris: Taki mam problem, bo nie za bardzo rozumiem elementów max/min i największych najmniejszych.
np, niech będzie relacja:
(D, | ) [ | − podzielność] D={2,3,4,5,6}
m, M − nie istnieją, bo dla każdej liczby są takie, które nie są z nią w relacji. To jest w
miarę zrozumiałe.
mmin = 2,3,5
Mmax=4,5,6
Tak mam napisane w notatkach.
Ale, załóżmy że 3 będzie Mmax.
No to: 2|3, 4|3, 5|3, 6|3 − relacje nie zachodzą, więc są to elementy nieporównywalne
3|3 , 3 jest w relacji z 3, więc warunek jest spełniony i Mmax=3.
Równie dobrze inne liczby też mogłyby być mmin czy Mmax. Jaki ja tu błąd merytoryczny robię?
20 lut 16:39
PW: Do zadania 1. Mamy do czynienia z parami liczb naturalnych, więc lepiej unikać określenia
"prosta".
(a, b)R(x, y) ⇔ a + y = b + x ⇔ y − x = b − a
(x, y) należy do klasy abstrakcji o reprezentancie (a, b), gdy spełniona jest równość
y − x = b − a.
Dwie pary należą do tej samej klasy abstrakcji, gdy mają jednakowe różnice między drugim a
pierwszym elementem pary.
Przykłady klas abstrakcji:
[(0, 0)] = {(0,0), (1, 1), (2, 2), (3, 3) , ..., (n, n), ...} (różnica 0)
[(1, 0)] = {(1, 0), (2, 1), (3, 2), (4, 3), ..., (n+1, n) , ...} (różnica −1)
[(0, 1)] = {(0,1), (1, 2), (2, 3), (3, 4), ..., (n, n+1), ...} (różnica 1)
[(0, 2)] = {(0,2), (1, 3), (2, 4), (3, 5), ..., (n, n+2), ...} (różnica 2)
i tak dalej. Każdej liczbie całkowitej odpowiada jedna klasa abstrakcji, która zawiera
nieskończenie wiele elementów. Jak widać zbiór ilorazowy to zbiór złożony z par postaci [0,n]
oraz [n, 0], n∊N.
20 lut 16:39
Saris: aha rozumiem, bo żeby były nieporównywalne to 6|3 i 3|6 nie mogą tworzyć spełniać relacji, a 3
dzieli 6, więc 3 nie będzie Mmax. O to chodzi tak?
20 lut 16:42
Qulka: Może być kilka elementów Max ale tylko jeden największy i ten musi być w relacji ze wszystkimi
20 lut 17:00
Qulka: Może być kilka elementów Max ale tylko jeden największy i ten musi być w relacji ze wszystkimi
20 lut 17:00
Saris: chodziło mi o to czemu akurat takie są max a inne min, ale już rozumiem chyba.
20 lut 17:10
Saris: W zbiorze liczb zespolonych C okreslona jest nastepujaca relacja S : zSz' , z − z'∊ R+.
Sprawdz, ze relacja S porzadkuje zbiór C. Dla zbioru A = {1 + 2i, 2 + 2i, 3 + 2i, 2 + i} C
znajdz elementy wyróznione oraz najliczniejszy łancuch złozony z elementów zbioru A.
z=a+bi
z'=c+di
zwrotność nie zajdzie, bo będzie równe 0. To proste.
asymetryczność/przechodniość:
no i tu mam problem bo z definicji ∀a,b,c,d,(+e,f do przechodniości) mają zachodzić warunki
na takie relacje, tzn. że np dla każdej liczby "a" znajdę takie pozostałe liczby b,c,d, że
warunek zostanie spełniony (wtedy ok), czy tzn. że dla każdego zestawienia takich liczb
warunek ma być spełniony (wtedy nie ok, bo weźmy a=−2 i c=2 i już będziemy mieć część
rzeczywistą <0, więc nie zawiera się w R+)?
Tak, więc jak to leci?
20 lut 17:56
Saris: nie zawiera się w R+ więc relacja zRz' nie istnieje.
20 lut 17:57
Saris: a dobra jeśli taka relacja jest określona to z założenia a>c, b=d. Głupi ja.
20 lut 18:16
Saris: Ok to wyszło, że jest to porządek silny liniowy.
Elementy wyróżnione:
m=nie istnieje, bo albo Re<0 albo istnieje Im
M=to samo
mmin=3+2i, 2+i
M−{max}=1+2i, 2+i
Łańcuch ma mieć elementy liniowo uporządkowane czyli takie, które są między sobą spójne.
No to
Łańcuch: {1+2i, 2+2i, 3+2i}
Sprawdziłby ktoś?
20 lut 19:24
Qulka: łańcuch w drugą stronę bo ma być R+
20 lut 19:37
Qulka: jak masz kilka max (min) to na pewno nie będzie największego (najmniejszego)
20 lut 19:38
Saris: jak w drugą stronę?
20 lut 19:48
Qulka: min to 3+2i więc {3+2i, 2+2i, 1+2i} chociaż to zbiór więc to dowolne

ale mi się bardziej
podoba
20 lut 19:52
Qulka: przywykłam do zapisu schematem
20 lut 19:52
Saris: aa no ok

Dzieki.
20 lut 19:55
Saris: To relacje zrozumiałem w dostatecznym stopniu. Czas na struktury, przestrzenie i odwzorowania i
diagonalizacje
20 lut 20:02
Qulka:
20 lut 20:04