geometria analityczna
nata: W trójkącie ABC dane są wierzchołki A (−4,−2) B (3,6) prosta o równaniu 2x+y=0 jest osią
symetrii tego trójkąta. Oblicz jego pole.
Obliczyłam wysokość AD=2√5 odp: P=30. Jak to obliczyć?
20 lut 14:41
Qulka:

nie widzę tej symetrii
20 lut 14:48
nata: Wiem że B należy do prostej 2x+y=0
20 lut 14:50
Qulka: od kiedy 2•3+6 = 0
20 lut 14:50
J:
a jak liczyłaś wysokośc AD ?
20 lut 14:51
nata: Aaa błąd B (3,−6)
20 lut 14:52
J:
przepisz porządnie treść zadania, a nie zawracaj głowy
20 lut 14:52
nata: Przepraszam
20 lut 14:53
Qulka:

to podstawa = 2•AD = 4
√5
wysokość = BD =3
√5
Pole = 4
√5•3
√5/2=2•5•3=30
20 lut 14:56
nata: Jak obliczyłaś BD?
20 lut 14:58
Qulka: a jak Ty obliczyłaś AD?
20 lut 14:59
nata: Ja liczyłam że D należy do BC AD=2√5
20 lut 15:00
nata: Odległość pkt A od prostej
20 lut 15:00
Qulka: to musisz policzyć
albo prostopadłą do prostej y=−2x i punkt przecięcia obu będzie D i potem odległość B,
albo długość AB i z Pitagorasa długość BD
jak wolisz

albo odczytać z rysunku jak ja
20 lut 15:09
nata: To jak z tą podstawą?
20 lut 15:10
nata: Oki
20 lut 15:10