Dla podanej miary kąta α podać zbiór wszystkich miar kąta β o następującej własn
sara: Dla podanej miary kąta α podać zbiór wszystkich miar kąta β
o następującej własności: Istnieje nierównoboczny trójkąt równoramienny,
którego każdy kąt ma miarę α lub β
a) α = 40◦
b) α = 10◦
c) α = 100◦
d) α = 80◦
Proszę o wytłumaczenie.
20 lut 14:30
Eve: w kazdym trójkącie suma kątów to 1800, a w równoramiennym 2 kąty mają tę samą miarę
20 lut 14:33
sara: mam takie odpowiedzi:
a) α = 40◦
, β ∈ {70◦, 100◦}
b) α = 10◦
, β ∈ {85◦, 160◦}
c) α = 100◦
, β ∈ {40◦}
d) α = 80◦
, β ∈ {20◦, 50◦}
20 lut 14:40
Eve: i w czym problem?
20 lut 14:40
sara: ok juz wiem
20 lut 14:41
sara: dzieki, po prostu zle czytałam
20 lut 14:42