Dla podanej liczby p podać liczbę q o następującej własności: Jeżeli cena szczaw
Luizaa: Dla podanej liczby p podać liczbę q o następującej własności:
Jeżeli cena szczawiu najpierw wzrosła o p%, a następnie zmalała o p%,
to w następstwie obu tych zmian zmalała o q%.
a) p=10
b)p=20
c) p=30
d) p=50
proszę o wytłumaczenie
20 lut 13:36
Qulka: x cena szczawiu
po podwyżce
x+p%x= x(1+p/100)
po obniżce
x(1+p/100) − p%x(1+p/100) = x+px/100 − px/100 − p2x/10000 = x − p2x/10000 = x−qx/100
zatem
p2/100 =q
20 lut 13:59
Luizaa: dziękuje
20 lut 14:02
Luizaa: Qulka mogłagłabym się dowiedzieć skąd wzieło się to x−gx/100 i dlaczego p2/100 =q
20 lut 14:16
Qulka: bo w następstwie obu tych zmian zmalała o q%. więc była x− q%x =x−qx/100
bo skoro x − p
2x/10000 = x−qx/100
to x i minusy się skracają

więc
p
2/10000 = q/100 razy 100
p
2/100 = q
20 lut 14:19
Luizaa: ok, dzięki już rozumiem
20 lut 14:25