Obliczyć granice.
Petrus: Czy mógłby ktoś rzucić okiem na te zadania i powiedzieć czy są dobrze rozwiązane, a jak są źle
to jak trzeba je zrobić?
| | 7sinx | |
a) lim x→0 |
| = 00 czyli można de l'Hospitalem, więc = lim →0 |
| | e4x − 1 | |
| | 7*1 | |
U{7cosx}{4e4x = |
| = 74 |
| | 4*1 | |
| | 2lnx−1 | | ∞ | | 2 | | 0 | |
b) lim x→+∞ |
| = |
| = de l'Hospitalem = lim x→+∞ |
| / 2x−1 = |
| |
| | x2−x+3 | | ∞ | | x | | ∞ | |
= 0
| | x12 −1 | | 0 | | 12x11 | |
c) lim x→−1 |
| = |
| = de l'Hospitalem = lim x→−1 |
| |
| | x4 −1 | | 0 | | 3x2 | |
20 lut 13:34
Petrus: przez przypadek kliknąłem za szybko
| | 12x11 | |
dalej przykład c) lim x→−1 |
| = −4 |
| | 4x3 | |
20 lut 13:35
J:
| | 7cosx | | 7 | |
a) mozna ... = lim |
| = |
| |
| | 4e4x | | 4 | |
20 lut 13:37
Qulka: w c trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia
| (x4−1)(x8+x4+1) | |
| = (x8+x4+1) więc lim=3 |
| x4−1) | |
20 lut 13:38
Qulka: a u Ciebie tez 3 bo masz −12 / −4 = 3
20 lut 13:39
Qulka: w b) x z licznika wrzucasz do mianownika i masz 2/
∞ więc nadal 0, ale ładniej wygląda
20 lut 13:47
Petrus: Okej, czyli oprócz tego głupiego błędu w c) zamiast −4, to 3, to resztę dobrze tym de
l'Hospitalem
obliczyłem? Fajnie, jest szansa na egzaminie

Dzięki za pomoc
20 lut 13:52
Qulka: 
będzie OK
20 lut 13:53