Całki
sekal: pomozecie?(prosze o zrobienie calego zadania nie tylko podanie wyniku bo chce to zrozumiec)
dzieki z gory
1) Naszkicuj wykres funkcji y=(2−x)
e3x w przedziale w ktorym jest ona rosnaca i wypukla do
gory?(prosze o obliczenie rysunek jest mniej wazny)
| | 2x2−x | |
2)oblicz calke: calka |
| dx |
| | x2+2x+5 | |
dziekuje pieknie z gory bardzo pomogles
20 lut 12:47
sekal: tam jest e
3x przepraszam za pomylke
20 lut 12:48
Qulka: 1.
policz pochodną i rozwiąż kiedy jest wieksza od zera (wtedy funkcja jest rosnąca)
potem policz pochodną z tej pochodnej i rozwiąż kiedy jest wieksza od zera (wtedy funkcja jest
wypukła)
znajdź część wspólną
2. podziel wielomiany, znajdź pochodną mianownika w liczniku, rozłóż na sumę całek, zastosuj
gotowe wzorki
20 lut 13:20
J:
pomogę Ci z pochodną:
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = (2−x)e3x*[3e3xln(2−x) − e3x* |
| ] = (2−x)e6x[3ln(2−x) − |
| ] |
| | 2−x | | 2 −x | |
20 lut 13:31
sekal: tej calki wgl nie rozumiem mozesz mi ja rozwiazac bo to 1 wiem o co chodzi

dzieki za pomoc
nie rozumiem calek wymernych nwm jak je robic
20 lut 14:19
sekal: ta pochodna jest napewno dobrze? wzor jest taki ax=ax*ln|x|
20 lut 14:24
J:
| | x+2 | |
= 2∫dx − 5∫ |
| dx |
| | x2 +2x +5 | |
20 lut 14:25
J:
nie .. to jest funkcja typu: y = [f(x)]g(x) gdzie: f(x) = 2 − x , g(x) = e3x
20 lut 14:26
J:
a do tego ..skąd Ty masz taki wzór: (ax)' = ax*lnIxI ... to bzdura,
(ax)' = ax*lna ... gdy a ma wartość satałą
20 lut 14:32
J:
| | 1 | | 2x+2 | | 1 | |
ostatnia całka: = |
| ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | 2 | | x2 + 2x +5 | | x2 + 2x + 5 | |
20 lut 14:42
sekal: J mozesz po kolei rozpisac ta calke bo nie ogarniam co ty robisz po kolei

wgl calek nie
ogarniam tylko podstawy. liczac pochodna co robiles po kolei?
20 lut 15:02
sekal: pochodna juz ogarnalem ale tej calki wcale

J jak bedziesz to wez ja rozpisz i napisz co
robisz po kolei dzieki
20 lut 16:40
Dawid:
(2x
2−x):(x
2+2x+5)=2
−2x
2−4x+10
−−−−−−−−−−−−−
=−5x+10
| | 5x+10 | | 5(x+2) | |
...=∫2xdx−∫ |
| dx=∫2xdx−∫ |
| dx= |
| | x2+2x+5 | | x2+2x+5 | |
| | 5 | | 15 | | x+1 | |
=2∫xdx− |
| ln|x2+2x+5|+ |
| arctg |
| +C= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 15 | | x+1 | |
=x2− |
| ln|x2+2x+5|+ |
| arctg |
| +C <−− WYNIK OSTATECZNY |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Poniżej masz obliczenie drugiej całki. Doprowadzamy licznik do postaci pochodnej mianownika
M'=2x+2
| | 5(x+2) | | | | 5 | | 2x+10−10+4 | |
∫ |
| dx=5∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| | x2+2x+5 | | x2+2x+5 | | 2 | | x2+2x+5 | |
| 5 | | 2x+10 | | −6 | | 5 | | 1 | |
| (∫ |
| dx+∫ |
| dx)= |
| ln|x2+2x+5|−15∫ |
| dx+C=.. |
| 2 | | x2+2x+5 | | x2+2x+5 | | 2 | | (x+1)2+4 | |
t=x+1
dt=dx
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | | t | |
..= |
| ln|x2+2x+5|−15∫ |
| dt+C= |
| ln|x2+2x+5|−15* |
| arctg |
| +C= |
| | 2 | | t2+22 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 15 | | x+1 | |
= |
| ln|x2+2x+5|− |
| arctg |
| +C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 lut 17:02
Dawid: Powinno być dobrze
20 lut 17:41
sekal: moze i jest dobrze ale nic nie rozumiem

jakiej 2 calki skad to wszystko ogarniam tylko to
pierwsze dzielenie
20 lut 17:53
sekal: skad ci sie wziala calka z 2? za przeproszeniem ku.... co to jest? nic nie kumam
20 lut 17:56
Dawid: Po dzieleniu mamy dwie całki
I ta druga całka to
20 lut 17:57
Dawid: Z pierwszej całki wyłączamy 2 przed całkę i mamy całkę elemetnarną.
Drugą całkę przekształcamy tak aby w liczniku znalazła się pochodna mianownika
20 lut 17:58
sekal: teraz jak sie zastanowilem to nawet dzielenie mnie dziwi nie powinno byc −10?
20 lut 18:07
sekal: jak po dzieleniu sa dwie calki?
20 lut 18:08
Dawid: Tak powinno być mój błąd ale obliczenia są ok
Wynik dzielenia 1 całka, 2 całka reszta z dzielenia
20 lut 18:09
sekal: wszystko juz ogarnalm ale jak jeszcze podzieliles bo sa te same potegi? dzieki za pomoc
20 lut 18:11
20 lut 18:12
sekal: no tak ale tu jest x2 wiec jak ci to wyszlo wychodzi 2 a potem jak dzielisz dalej?
20 lut 18:14
Dawid: Mnożysz, masz w linku podane
20 lut 18:14
sekal: wychodzi −2x2−4x−10 i co potem przez co?
20 lut 18:16
sekal: aaa wiem juz o co chodzi

nie umiesz tlumaczyc ale i tak wielkie dzieki za pomoc
20 lut 18:18
sekal: wydaje mi sie ze sa bledy pochodna z x
2+2x+5 to jest 2x+2 a ty masz tam 10 i bierzesz ze wzory
dlaczego? i tam w postaci kanonicznej masz +1 a powinno byc chyba −1? wez sprawdz
20 lut 18:39
sekal: J po dopisaniu w dwojki w liczniku nie powinno byc 2x+4? a i dlaczego powstala ci jakas
20 lut 19:16
sekal: J skad ci sie wzieky te ostatnie calki?
21 lut 14:10