Określiłem ctg jako 1/math.tan i bardzo mija się z wynikiem - co robić?
Marek: Python − Pomocy
Mam problem z rozwiązaniem (ctg255'−ctg555')(ctg795'+ctg195').
20 lut 12:09
Phoebe Campbell:
(ctg255
o − ctg555
o)(ctg795
o + ctg195
o)
//odejmuję krotności okresu podstawowego ctg, czyli 180
o
(ctg75
o − ctg15
o)(ctg75
o + ctg15
o)
//a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
ctg
275
o − ctg
215
o
| | 1 | | 1 | |
ctg75o = |
| = |
| |
| | tg75o | | tg(30o + 45o) | |
| | tg(x) + tg(y) | |
// tg(x + y) = |
| |
| | 1 − tg(x) * tg(y) | |
| | tg30o + tg45o | |
tg(30o + 45o) = |
| = |
| | 1 − tg30o * tg45o | |
| | 1 | |
ctg75o = |
| = ... = 2 − √3 |
| | 2 + √3 | |
| | 30o | | | |
tg15o = tg( |
| ) = √ |
| = ... = 2 − √3 |
| | 2 | | | |
| | 1 | |
ctg15o = |
| = 2 + √3 |
| | 2 − √3 | |
ctg
275
o − ctg
215
o = (2 −
√3)
2 − (2 +
√3)
2 =
= 4 + 3 − 4
√3 − (4 + 3 + 4
√3) = −8
√3
20 lut 14:07
Qulka: to zadanie trzeba czytać wraz z tytułem
20 lut 14:35
Phoebe Campbell: Nie rozumiem...
20 lut 14:37
Qulka: że problem leży w deklaracjach w programie komputerowym, a nie w analitycznym policzeniu wyniku
20 lut 14:49
Phoebe Campbell: Cholerka..
20 lut 14:59