wykres funkcji f
matek: →
Wykres funkcji f przesunięto o wektor u. Podaj wzór otrzymanej hiperboli oraz współrzędne
punktów, w których przecina ona osie układu współrzędnych.
2x−1
f(x)=
u=[0,2]
x+3
20 lut 10:40
Dziadek Mróz:
f(x) + u→ = f(x − ux) + uy
2x − 1
2x − 1
2(x + 3)
f(x − 0) + 2 =
+ 2 =
+
=
x + 3
x + 3
x + 3
2x − 1 + 2x + 6
4x + 5
=
=
x + 3
x + 3
20 lut 10:47
J:
2x−1
f(x) =
+ 2
x+3
punkt przecięcia z osią OY (0,A) , gdzie A = f(x)
punkt przecięcia z osią OX (0,B) , gdzie B = x .. oblicz x z równania: