matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko
nowy :
Mam problem z takim zadaniem. Oblicz cos(180 −2α), widząc że tgα=5.
20 lut 10:21
Eve:
a
=5
b
a
2
+b
2
=c
2
cos(180−2α)=−cos2α=...............
20 lut 14:09
razor:
cos
2
x−sin
2
x
cos(180−2x) = −cos2x = −
=
cos
2
x+sin
2
x
cos
2
x
sin
2
x
−
cos
2
x
cos
2
x
−
=
cos
2
x
sin
2
x
+
cos
2
x
cos
2
x
1−tg
2
x
−
= ...
1+tg
2
x
20 lut 14:19