dla jakich
aga: dla jakich wartości parametru m funkcja f przyjmuje tylko wartości ujemne?
| | m | |
f(x)=(m2−1)x2+(m−1)x− |
| |
| | 4 | |
Proszę o dokładne wyjaśnienie, krok po kroku
20 lut 09:50
reyg: ja bym zrobił w ten sposób: skoro mają być tylko wartości ujemne tzn. że parabola musi być
smutna i nie mieć żadnych pierwiastków więc: a<0 i Δ<0
20 lut 10:00
J:
Warunki:
| | 1 | |
Dla: m = 1 f(x) = − |
| ... warunek spełniony
|
| | 4 | |
Dla m
2 −1 < 0 musi być spełniony warunek: Δ < 0
20 lut 10:02
aga: to raczej ma być z wzrów Viete'a, a nie mogę tego ogarnąć
20 lut 10:02
J:
wzory Viete'a w tym zadaniu nie pomogą
20 lut 10:10