geometria
tyu:

Witajcie. Proszę o pomoc w poniższym zadaniu.
Na rysunku przedstawione sa 2 trojkaty prostokatne ACB i DOB, których stosunek pól jest rowny 4
Punkt A=(12.−3) jest wierzcholkiem trojkata ABC a)wyznacz współrzędne D.
Wiem, że k=2. Ale jak obliczyć współrzędne tego punktu D ?
Pkt D=(0,6)
20 lut 09:36
tyu: pomoże ktoś ? Nie chodzi mi o całe rozwiązanie, lecz wystarczy jakaś podpowiedź.
20 lut 09:44
J:
jeśli nie jest podana orientacja tych trójkątów w układzie współrzędnych,
to zadania nie da sie rozwiązać
20 lut 10:07
Dziadek Mróz:

Ja widzę, że O to punkt początku układu, więc rysunek ↑
Punkty zamalowane to znane współrzędne:
A = (12, −3)
C = (12, 0)
O = (0, 0)
Punkty otwarte to nieznane współrzędne:
B = (x, 0)
D = (0, y)
Można wtedy podstawić nasze dane do równania na podobieństwo pól figur:
2|AC| = |OD| = 2*3 = 6 ⇒ D = (0, 6)
2(12 − x) = x
24 − 2x = x
−3x = −24
x = 8
B = (8, 0)
20 lut 10:43
tyu: dziękuję
20 lut 10:56