matematykaszkolna.pl
Objętość figury obrotowej. Draghan: Objętość figury. W jakimś filmiku instruktażowym na YT znalazłem takie dwa wzorki na objętość bryły obrotowej, powstałej z obrotu funkcji y = f(x) wokół osi: a) OX: V = π ∫ab y 2 dx Co do tego wzoru nie mam żadnych zastrzeżeń, taki mam w książce, w zeszycie... b) OY: V = π ∫ab x 2 dy Iiiiiii tutaj: w książce piszą, że wzorek dla osi OY to V = 2π ∫ab xy dx Czy wzór z filmu jest poprawny Bo szczerze mówiąc − jest łatwiejszy do zapamiętania.
20 lut 02:09
Draghan: Już wiem, jaka jest różnica. We wzorze z filmu przedziałem całkowania były wartości na osi y. Żeby ten wzór równał się książkowemu, musiałbym w książkowym za dolną granicę wstawić zero, a za górną granicę − wartość x, wyliczoną ze wzoru funkcji dla igreka górnej granicy całkowania ze wzoru z filmu. Ale to pogmatwałem...
20 lut 02:24
Qulka: ale jak Ty wiesz to ok emotka
20 lut 02:26
Qulka: bo już zaczęłam szukać Krysickiego emotka
20 lut 02:27
Draghan: Zaraz machnę rysunki, żeby potomni wiedzieli...
20 lut 02:27
Draghan: rysunekTo byłaby figura wyliczona wg wzoru z filmu, dla y = x i granic [a,b]...
20 lut 02:38
Draghan: rysunek...a to byłaby figura dla wzoru "z książki", gdybym umiał tu rysować. Wzór z filmu można uzyskać, jeśli odpowiednio ustalimy granice całkowania dla wzoru "z książki".
20 lut 02:45