prawdop
Geometrykz: "Osiem ponumerowanych krzeseł ustawiamy losowo w szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo, że krzesła
z numerami trzy, pięć i osiem nie będą ustawione obok siebie."
nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to zadanie, a przeszukałem internet. wszędzie jakieś
niedomówienia. nikt nie zna poprawnego rozwiązania. i ja niestety jestem jedną z tych osób
jak się za to zabrać?
19 lut 23:36
Qulka: 8! − 6•3!•5!
19 lut 23:45
geometrykz: a jakieś słowo wyjaśnienia?
19 lut 23:47
geometrykz: 8! − możliwość ustawienia wszystkich krzesełek bez względu na kolejność;
3! − możliwość ustawienia tych trzech jak sądzę
5! − −||− reszty krzesełek
ale skąd ta szóstka?
19 lut 23:47
Qulka: od wszystkich możliwych (8!) odejmij układy kiedy te 3 krzesła są obok siebie
19 lut 23:48
zyd: to jest chwila dla Ciebie żebyś pomyślał ....
19 lut 23:48
Qulka: bo może być to pierwsza trójka druga, trzecia....szósta
19 lut 23:49
yolex: 3,5,8 mogą stać obok siebie począwszy od pierwszego miejsca, drugiego, trzeciego itd, i tak na
6 sposobów. Do tego one mogą się zamieniać miejscami na 3! sposobów między sobą. Pozostałe 5
krzeseł można ustawić na 5! sposobów. Zatem te krzesła stoją obok siebie na 6*3!*5! sposobów.
Nie mogą stać obok siebie na 8!−6*3!*5!
19 lut 23:49
uczony: no szóstka po to, żeby się wynik zgadzał
19 lut 23:50
geometrykz: a co jeśli... WSZYSTKIE mają stać oddzielnie tzn każda względem każdej?
to wtedy chyba
będzie jednak trochę inaczej? bo w tym rozwiązaniu może się chyba zawierać np: xxx58xx3?
19 lut 23:51
Qulka: zależy co rozumiesz 3 krzesła obok siebie
jak będzie: trzy krzesła nie będą stać parami
obok siebie
to wtedy takie też trzeba odjąć
19 lut 23:53
geometrykz: ja interpretuje to polecenie w ten sposób, że żadne krzesło nie stoi obok siebie, czyli na
przykład: x x 3 x 5 x x 8, a to chyba nieco komplikuje?
hmm
19 lut 23:55
zyd: musisz się sam nauczyć myśleć takie zadania robi sie na logikę zapewne rozwiazywałeś już takie
zadania tylko teraz zamiast ludzi czy ksiazek na regale ect masz krzesła rozrysuj to sobie
nikt nie tego za Ciebie nie nauczy
19 lut 23:55
geometrykz: zyd, rozwiązywałem niejednokrotnie, na forum tutaj wrzucam po swoich przemyśleniach, to nie
jest tak, że otwieram książkę i od razu przepisuje na forum treść.
robię bez problemu maturalne zadania z kombinatoryki/prawdopodobieństwa, a mam problem z tymi
takimi z "niższej półki", no ale warto i takie umieć. moja umiejętność logicznego myslenia
najwidoczniej jest za słabo rozwinięta na to zadanie.
19 lut 23:57
Qulka: wtedy będzie (4+3+2+1+3+2+1+2+1+1)•3!•5!
20 lut 00:00
geometrykz: ok, dziękuję; za ciężki orzech do zgryzienia na noc, zostawię to sobie na jutro jak wrócę po
szkole
20 lut 00:03
geometrykz: w sensie na dzisiaj...
20 lut 00:03
Qulka: nie ma sprawy
jestem gdzieś w okolicy
pytaj
20 lut 00:05
geometrykz:
teraz na noc lżejsze rzeczy porobię − równania z parametrami i inne ciekawe(lub mniej) zadanka,
bo na myślenie w moim przypadku już chyba zła pora
20 lut 00:09
Qulka: powodzenia
dla mnie każda pora jest dobra na parę zadanek
20 lut 00:37
Mila:
Ja zrobiłabym tak:
⬠1⬠2⬠4⬠6⬠7⬠
| |
− z 6 miejsc wybór 3 miejsc dla krzeseł o numerach 3,5,8. |
|
− Permutacja 3! dla (3,5,8), 5! −permutacja dla pozostałych krzeseł.
Żadne z krzeseł o numerach 3,5,8 nie stoi obok siebie.
20 lut 16:54