Matura.
kleszcz: Jak myślicie matura 2015 z matematyki na podstawie będzie trudna czy łatwa?
19 lut 23:05
19 lut 23:06
Dawid: Masz odpowiedź
19 lut 23:06
kleszcz: Żeby się tylko nie sprawdziło bo dupa będzie
.
19 lut 23:09
Hajtowy: 2014 matura była na dość dobrym poziomie więc wasza trudniejsza nie powinna być.
19 lut 23:11
kleszcz: Jedno jest pewne, trzeba będzie policzyć nierówność liniową, równanie liniowe, nierówność
kwadratową lub równanie kwadratowe. Z tego co widziałem to jest zawsze.
19 lut 23:14
Qulka: będzie o tyle trudniejsza że odpowiedzi widoczne na pierwszy rzut oka trzeba będzie dodatkowo
dodać, albo odjąć..no czasem pomnożyć ;>
19 lut 23:16
Lukas:
to u mnie na kierunku wstawiali jak ktoś pytał się o egzamin
19 lut 23:16
Qulka: matura teraz uczy tego co na studiach potrzebne najbardziej czyli: czytania tablic i
znajdowania w nich odpowiednich wzorów i tyle wystarczy żeby spokojnie zdać
19 lut 23:21
panpawel: To kompletnie nic nie zmienia czy jest łatwa czy trudna, bo jest taka sama dla każdego a na
uczelnie nie są stałe progi
No chyba, że ktoś boi się, czy zda.
19 lut 23:22
kleszcz: Lipa tam jest w tych tablicach same dziwne wzory np: na odchylenie standardowe to jest chory
wzór tam napisany liczenie z niego trwa dobre 15 minut(sam z niego korzystałem i na
sprawdzianie liczyłem z niego jedno zadanie pół sprawdzianu), nie ma wzorów redukcyjnych z
trygonometrii, wzoru na błąd względny i bezwzględny przybliżenia itd. Dziwne trochę to wkuwaj
na pamięć, tamtego się nie ucz i znajdź wzór w tablicach, w tym zadaniu skorzystaj z
mozolnego wzoru itd.
19 lut 23:26
yolex: Zawsze można żyć bez matury...
20 lut 00:08
Bogdan:
Matura w tym roku w porównaniu z ubiegłoroczną będzie trudniejsza, a w przyszłym roku
będzie jeszcze bardziej trudniejsza. Poziom trudności w kolejnych latach będzie wzrastał.
20 lut 00:09
Qulka: ale zadania maturalne (podstawowa) są układane dokładnie pod wzory z tablic i nie jak nie ma
wzoru to zazwyczaj nie ma zadania
nie wkuwaj nic na pamięć .. ucz się korzystać z dostępnych materiałów
przetestowałam na gimnazjalistach.. mając tablice w parę minut dochodzili do 50% więc
naprawdę można zdać bez wysiłku
20 lut 00:14
Qulka: Bogdan propaganda, bo już zeszła do poziomu pomaluj drwala..więc trzeba mówić że będzie
trudniejsza
bo faktycznie bardziej prosta być nie może
20 lut 00:17
yolex: Pod warunkiem, że się myśli zamiast kwękać.
20 lut 00:17
Draghan: Odnośnie wpisu
Qulki z 23:21: nie wszędzie (na studiach) pozwalają na tablice. Ja na
żadnym przedmiocie do tej pory nie mogłem korzystać z jakichkolwiek tablic.
Tak więc trzeba jeszcze wziąć pod uwagę uczelnię i kierunek, na który się chce iść − zrobić
sobie mały wywiad wśród starszych kolegów. Im wcześniej nauczysz się wzorów, tym mniej
będziesz (ewentualnie) musiał nauczyć się w czasie semestru.
20 lut 00:22
Qulka: ale czytałam że trudniejsze ma być rozszerzenie..podstawowa zostanie bez zmian
a jedyne utrudnienie jaki widziałam w ostatniej, to zamiast: podaj pierwiastki (na podstawie
postaci iloczynowej), to trzeba było podać ich sumę
20 lut 00:23
Qulka: Draghan ale umiejętność czytania skryptów ze zrozumieniem zawsze będzie Ci niezbędna,
niezależnie od kierunku
a wzory na studiach i tak się uczysz od początku kilku potrzebnych na dany semestr i przedmiot
poza tym po PODSTAWOWEJ idziesz na kierunki gdzie absolutnie matmy nie ma
20 lut 00:26
Draghan: Nie stawiałbym tak odważnie skryptu na równi z tablicami.
Ale w zupełności masz rację.
20 lut 00:29
Qulka: to że od nowa trzeba się będzie nauczyć języka w jakim do Ciebie mówią i piszą to insza inszoć
20 lut 00:36
mati94: Wy mowicie tak o maturze a zobaczycie co bedzie na studiach dopiero mega ciezko i 2 sesje w
roku jak matura kazda twoje byc albo nie byc jestem na 2 roku 3 sesja za mna i 19 egz
zaliczone matura to na studiach co semestr jest
teraz w zimowej mialem 7 egz ciezkie
wolalbym pisac mature nawet co miesiac niz zdawac sesje
i jeszcse nie 30 procent na.zal
tylko minimum 60 ale w sumie przed matra tez tak mialem ale teraz juz sesja nie robi wrazenia
a matra z tej perspekyywy byla latwa kurcze i juz za 3 mce kolejna sesja i kolejnych 6
egzaminow
przynajmniej poprawkowa jakby co dopiero we wrzesniu
3 mar 02:26
Qulka: mati
zaliczysz i też się będziesz śmiał jak z matury teraz
tak to już jest że co za
nami to proste bośmy się z tym oswoili
3 mar 02:28
Qulka: z każdym semestrem jest łatwiej bo przywykasz do tej zmiany w sposobie prowadzenia i zaliczania
zajęć
no i z każdym semestrem jest tego mniej i są bardziej kierunkowe
3 mar 02:30
mati94: Dokladnie qulka jeszcze tylko 7 sesji do zaliczenia i mgr bd hahah ale dokladnie tak jest jak
piszesz mi w lo tez sie wydawalo ze ciezko no bo ciezej niz w gimn itd wszystko trzeba przezyc
i sie przyzwyczaic mozna tak po 1 roku studiow
przynajmniej wiecej luzu teraz niz w lo
3 mar 02:34
Qulka: dlatego sesja tak boli..bo za dużo luzu w międzyczasie
3 mar 02:36
Qulka:
zaliczyć pierwszy rok to ból studenta
zaliczyć drugi rok to ból opiekuna
zaliczyć 3 rok to ból prodziekana
zaliczyć 4 rok to ból dziekana
zaliczyć 5 rok to ból rektora ....... dlatego planują skrócenie studiów do 3 lat
3 mar 02:38
Tadeusz:
Matura oczywiście będzie znów trochę trudniejsza.
W ubiegłym roku nawet podstawa była zauważalnie trudniejsza jednakże miała określoną
liczbę zadań banalnych pozwalających "zebrać" te 40%. W tym roku pewnie będzie trudniej.
TABLICAMI KONIECZNIE TRZEBA ZACZĄĆ POSŁUGIWAĆ SIĘ JUŻ TERAZ tak aby matura
nie była randką zapoznawczą.
3 mar 09:55