19 lut 22:20
Mila:
Napisz zadanie.
19 lut 22:41
yolex: 1. W(x)=a(x+2)(x−3)2. Podstaw za x i W(x) współrzędne punktu i wylicz a. Wymnóż wszystko i a)
załatwione. Potem za W(x) podstaw do nierówności to, co wyliczyłeś, poredukuj wyrazy podobne i
ją rozwiąż.
2. x − cyfra setek, x+2 − cyfra dziesiątek. Równanie x2+25−1=(x+2)2. Po redukcji wyrazów
podobnych x3+5x2+12x−18=0. jedynym pierwiastkiem jest x=1. (podziel przez x−1 albo Horner
dla 1. Wynik dzielenia x2+6x+18 nie ma pierwiastków).
Stąd x=1, x+2=3, czyli liczba 135
19 lut 22:41
yolex: 3. a) Pierwszym pierwiastkiem jest x=2. Policz deltę z trójmianu w nawiasie kwadratowym.
powinna być zawsze nieujemna.
b) Δ=0 dla (2a+1)2+12a2>0, czyli zawsze. Dlatego jedyną możliwością jest, żeby 2 było
pierwiastkiem funkcji kwadratowej w nawiasie. Podstaw za x=2, przyrównaj do zera i wylicz a.
19 lut 22:47
yolex: 4. Dodaj G1 do g2, poredukuj wyrazy podobne. Dostaniesz G. Podstaw x=1i przyrównaj do zera.
Oblicz p. Jak już masz p, to podstaw je do G i wtedy masz W (bo są równe). Podziel ptrzez x−1
albo zrób Hornera dla jedynki. Policz Δ i pierwiastki z tego, co ci wyszło z dzielenia.
Sory, ale nie chce mi sie liczyć, jak muszę skakać od linku do tekstu i jeszcze przekręcać
głowę, bo zdjęcie jest w pionie zamiast w poziomie...
Poza tym , to jest ewidentnie klasówka (Pazdro, klasa 1). Wysil sie trochę...
19 lut 22:53
pszemo1: Wielkie dzięki sprawdzian na 4
23 lut 20:39