Dwa boki trójkąta mają długość a i b, kąt pomiędzy tymi bokami jest rozwarty, zaś pole trójkąta
= 0,4ba, oblicz długość trzeciego boku tego trójkąta. Zupełnie nie mogę sobie z tym poradzić
Obliczyłam kąt alfa, wyszło mi 126 stopni. Ale nie mam pojęcia co dalej zrobić, przekształcam
wszystkie wzory, które znam i wciąż nie potrafię znaleźć niczego sensownego. Bardzo proszę o
pomoc
| 2 | 1 | |||
P= | ab= | absinα⇒{4}{5}=sinα | ||
| 5 | 2 |
| 16 | 9 | 3 | 3 | |||||
lcosαl=√1−sin2α=√1− | =√ | = | ⇒cosα=− | bo α jest rozwarty | ||||
| 25 | 25 | 5 | 5 |
| 6 | 6 | |||
c2=a2+b2−2abcosα=a2+b2+ | ab⇒c=√a2+b2+ | ab | ||
| 5 | 5 |
Już wszystko rozumiem, dzięki bardzo za pomoc